Whitney Rose, South Texas Suite

Whitney Rose is geboren op Prince Edward Island in Canada maar verhuisde enige tijd terug naar Austin, Texas. Vorig jaar verscheen van haar de CD ‘Heartbreaker of the year’, geproduceerd door Raul Malo van The Mavericks. Op het welbekende ‘Be my baby’ (The Ronettes, 1964) zingt Raul mee. Mooi! Maar nog mooier dan deze eerste CD is de opvolger, de EP ‘South Texas suite’. Uiteraard opgenomen in Austin in de studio van Dale Watson – op haar website staat een leuke introductie voor deze EP met Austin in de hoofdrol In dit leuke filmpje maken we kennis met haar sidemen: Bryce Clark (gitaar/mandoline), Sophia Johnson (gitaar/vocals) en bekende venues in de stad, zoals The Continental Club en The Broken Spoke. En de overige musici op de EP mogen er ook zijn: Earl Poole Ball (piano), Redd Volkaert (elektrische gitaar), James Shelton (steel gitaar), Michael Guerra (accordeon), Eric Hokkanen (fiddle), Tom Lewis (drums) en Kevin Smith (bas). veel beter is er niet!

En dan de songs. Ze schreef de meeste zelf, ‘My boots’ kwam inmiddels uit als single en is een lekker country-deuntje, waarin de hese, lekkere sexy stem van Whitney zeer goed past. Verder is er een liedje dat zo uit de jaren 50 lijkt te komen, ‘Bluebonnets for my baby’ en het ‘border-deuntje’ ‘Three minute love affair’ (met het bijpassende ‘Latin’ ritme en de obligate Tex-Mex accordeon). Fiddle en steel overheersen de ode aan Luckenbach: Looking back on Luckenbach’. Maar mijn grote favoriet op de EP is het subtiele ‘Analog’, een verlangen naar de niet digitale maatschappij (‘I don’t want instant packaged, I want made at home. I don’t want advertisements on my Telephone, don’t want formal letters, robo cars, big box shopping malls, digitally remastered. I want analog, analog, baby’. Wat een prachtige song!

Een heerlijk EP’tje, maar met 25 minuten veel te kort. Alleen de repeatknop helpt dan, is dat analoog genoeg? Eind maart (en een tweetal dagen medio april) is ze in ons land. Alleen of???? (Six Shooter Records)