Ron Sexsmith, The Last Rider

Ron Sexsmith komt uit St. Catharines, Ontario, Canada. Als jongeling zette de liedjessmid zijn eerste nummers in elkaar. In 1991 verscheen debuut Grand Opera Lane. Het album is al tijden niet verkrijgbaar. Tweede langspeler Rons Sexsmith, geproduceerd door Mitchell Froom en Daniel Lanois, verscheen in 1995 op het gewaardeerde label Interscope.

De komposities van Sexsmith worden al jaren door andere artiesten gecoverd. Elvis Costello, Elton John, Paul McCartney, Steve Earle en Sheryl Crow zijn wat namen uit een veel langere rij artiesten, die liedjes van Sexsmith hebben opgenomen. In 1999 stelde een medewerker van het blad Triste Sexsmith de vraag hoe het voelde om goede recensies te krijgen en toch steeds geen hits te scoren:

Sexsnmith: “It does get frustrating. Every record you make you think there’s another chance to bat and you’re always striking out. So it is frustrating. I don’t want to be like Nick Drake and Tim Hardin. They never really had much success in their lives. All my heroes had big hits and success. I see progress in the way it’s building, but it is not in the way the general public can detect. I don’t write groove-oriented music. So, I can’t expect too much.”

De laatste vier langspelers van Sexsmith zijn de afgelopen zes jaren verschenen. De Canadees is productief en beperkt zich niet tot tien nummers op een album. Op The Last Rider staan maar liefst zeventien liedjes. Bij een plichtmatige luisterbeurt zou de gedachte op kunnen komen, dat er alleen maar bekende komposities te beluisteren zijn. De koper die niet wil investeren in de muziek van Sexsmith zal na een of twee draaibeurten The Last Rider terzijde leggen en mogelijk concluderen dat Sexsmith niet zijn beste album uitbrengt en zichzelf herhaalt.

De fan die de langspeler keer op keer opzet zal tot een geheel ander conclusie komen. Tussen de zeventien tracks zitten parels verborgen. De melancholieke folkmuziek met knipogen naar de country en de pop klinkt doorleefd én fris. Het nummer Our Way is een fantastisch liefdesliedje en kan zo op tournee in de gitaarkist van Elvis Costello, Who We Are Right Now is geknipt voor de stem van Chris Martin. Het is – ook – leuk om de nieuwe nummers van Sexsmith te koppelen aan een mogelijke uitvoerder.

The Last Rider is vooral een prachtige, nieuwe plaat van Ron Sexsmith. Als respons op dat interview uit 1999 gunt elke liefhebber de man uit St. Catharines, Ontario groot succes. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren met The Last Rider. De liedjes van Sexsmith vragen te veel inzet en aandacht van de luisteraar en passen matig in de snelle muziekwereld van 2017. De liefhebber van Sexsmith en zijn rustige luistermuziek zal genieten van The Last Rider. (Compass Records)