Alejandro Escovedo, Burn Something Beautiful

Het waren niet de minsten waar Alejandro Escovedo mee aan de keukentafel ging zitten om wat liedjes te schrijven voor een volgend album. Aan de tafel namen plaats Peter Buck (REM) en Scott McCaughey (The Minus 5). Dertien nummers later stond er voldoende op papier en vertrok het drietal naar de studio. Na debuut Gravity (1992) is Burn Something Beautiful – het resultaat van de keukensessies – het vijftiende album van de in 1951 geboren Texaan en een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Alejandro Escovedo is een muzikant die graag rootsmuziek maakt. In de door hem geschreven nummers is er spanning, spirit en zijn er altijd verwijzingen naar momenten in de geschiedenis van de rock & roll. Hij speelde punkmuziek in The Nuns en alternatieve rock in True Believers. Broers van hem speelden in The Dragons en The Zeros. De familie heeft een muzikale stamboom die de randen van dit artikel ver overschrijdt. Escovedo neemt de gebeurtenissen uit het verleden en de jarenlange ervaring op de planken in vele zalen mee naar de studio.

Bij beluistering van Burn Something Beautiful wordt duidelijk dat Escovedo nog steeds een gedreven muzikant is. Hij zoekt graag en veel de samenwerking met muzikanten , omdat hij geniet van de wisselwerking met andere talenten. Zelf speelt hij alsof zijn carrière nog moet beginnen. De lijst met medewerkers is ook ditmaal imponerend. Een greep uit de lijst: Corin Tucker (Sleater-Kinney), John Moen (The Decemberists) Steve Berlin (Los Lobos) naast genoemde Peter Buck en Scott McCaughey. Het zijn niet de minsten die hebben meegewerkt. De namen kloppen als een gemakkelijk te leggen muzikale puzzel en vormen een prima samenvatting van de muziek op dit album. Tel de rock van REM, de roots van Los Lobos, de stemmen van Sleater-Kinney en de tientallen jaren ervaring van Escovedo bij elkaar op en Burn Something Beautiful is het resultaat. Het is een langspeler die past bij de muziek en de carrières van deze muzikanten.

Burn Something Beautiful is een dynamisch, energiek album waarop niet alleen de geschiedenis van de Amerikaanse rockmuziek wordt samengevat, maar ook 2017 een krachtig geluid krijgt.