Heigh Chief

In 2015 verschijnt het album Marcus Løvdal Band. De Noorse voorman geeft de band een naam en componeert de liedjes op het debuutalbum. De naam Marcus Løvdal Band prijkt als titel groot op de hoes. De blues groep onder leiding van Løvdal glorieert al een aantal jaren op de podia in Scandinavië. Na de vele optredens in binnen- en buitenland gooit de groep het in 2016 over een andere, een volgende boeg.

De naam van de frontman verdwijnt en Heigh Chief wordt de vlag waaronder de groep verder gaat. De tweede langspeler laat niet lang op zich wachten. Heigh Chief is goed voorbereid de studio ingedoken. Vier composities van Marcus Løvdal worden aangevuld met vier songs van gitarist Bjørn Blix. Als negende nummer is Amazing Grace de studiocomputer ingespeeld. Het in 1772 door de Engelsman John Newton geschreven nummer past perfect op de langspeler Heigh Chief.

In alle nummers neemt de groep de tijd. Elk nummer heeft een intro, een uitgebreid middenstuk en wordt met een lange en duidelijke punt afgesloten. Uitzondering is het fijne, bijna ingehouden korte instrumentale nummer Going South. Het is een verslavend liedje. Om de verslaving te voeden is er maar een oplossing: gewoon nog een keer en nog een keer en nog een keer draaien. Omdat deze verslaving zo gezond en lekker is, is er daarna maar een advies mogelijk: nog minimaal een keer …

Het album Heigh Chief is een feest voor de gelouterde blues liefhebber. Acht nummers uit 2016, een ‘traditional’ en een rustiek instrumentaal nummer van iets meer dan 1.30 minuut vormen een prima langspeler.

Heigh Chief maakt met dit tweede album een flinke stap vooruit en verdient aandacht en erkenning binnen en buiten Noorwegen. Nederland mag daar het voortouw in nemen. Laat maar komen deze groep. (Blue Mood Records)