StarkLinnemann, Transcending Chopin Volume II and III

In een schitterende verpakking komen de twee nieuwe CDs van deze jazzmeesters. StarkLinnemann startte in 2012 en in de loop der jaren heeft het duo (Paul Stark piano en Jonas Linnemann drums/conga’s) gezocht naar verwante geesten. De bassist Vasilis Stefanopolous is een vaste waarde sinds de oprichting en inmiddels heeft tenorsaxofonist Iman Spaargaren een kwartet volgemaakt. En dit viertal tekent voor de prachtige nieuwe dubbelCD. Eerder verschenen ‘Awake’ en ‘Transcending Chopin, vol 1 met daarop hun versie, totaal herschreven door Paul Stark, van een viertal composities van Chopin. Stark bracht in 2010 een CD uit met zijn Paul Stark trio, ‘Sonata’.

Op de nieuwe dubbelaar herschrijft Stark een tweetal langere composities van Chopin, op disc 1 de piano sonata opus 58 (bijna 50 minuten) en op disc 2 de cello sonate opus 65 (iets meer dan 45 minuten). Met bij iedere speelbeurt toenemend genoegen heb ik de prachtige jazzvertolkingen beluisterd. In 2013 werd de cello sonata opnieuw gecomponeerd (‘Transcending’ betekent letterlijk overtreffen, misschien een erg optimistische beschrijving, maar het resultaat is zonder meer overweldigend), het kostte Stark vier maanden, waarna het resultaat een paar jaar mocht ‘rijpen’. De pianosonate volgde in 2015 en heeft veel ruimte geschapen voor de ritmische modulaties van Linnemann. Van de pianosonate heb ik toevallig ook een uitvoering van het origineel van Chopin in mijn bezit, als ik beide opnames beluister kom ik tot de conclusie dat de heren wel wat emoties hebben meegenomen (en dat is op zich al heel knap), maar verder een geheel eigen weg zijn ingeslagen.

Met de dubbelaar van StarkLinnemann hebben we twee meer dan voortreffelijke (moderne)jazz CDs te pakken. Het kwartet heeft ongekende kwaliteiten en varieert en improviseert er lustig op los. Saxofonist Spaargaren kent zijn klassiekers (lees o.m. Coltrane), drummer Linnemann heeft vele ritmische invallen in petto, bassist Stefanololous begeleidt meer dan adequaat en Paul Stark speelt een fantastische piano. Supergaaf! (Independent)