Carrie Elkin, The Penny Collector

Carrie Elkin ken ik al een jaar of tien. Haar vijf CD’s tot dusver hebben een speciaal plekje in mijn CD-verzameling. Bij haar (nu) voorlaatste solo-CD ‘Call it my garden’ uit 2011 schreef ik: ‘Carrie Elkin heeft een droomdebuut gemaakt op Red House. Meesterlijk mooi gezongen pure folk-muziek met wat invloeden van bluegrass en soul. En een gelukkige hand van kiezen van de begeleiders zorgt ervoor dat de CD een topper in zijn genre is’. En dat was toen. Er volgde nog een duo-CD met Danny Schmidt, ook op Red House – ‘For keeps’ (2014) en toen was het even stil. De jaren vanaf 2014 werden voor Carrie de meest bijzondere in haar leven, met name in emotionele zin. Ze trouwde in oktober 2014 met Danny Schmidt. Haar vader bleek medio 2015 ongeneeslijk ziek. Carrie cancelde haar tournee van toen en verzorgde haar vader in de laatste maand van zijn leven. En toen kwam er nog een hoogtepunt, de geboorte van dochter Maizy Rae Schmidt eind 2016.

Inmiddels waren de liedjes voor de nieuwe CD gereed, er werd opgenomen en het resultaat is nu te koop. En wat een fantastisch CD is het geworden. De overtreffende trap van haar voorgaande CD’s. wat een prachtige songs, wat een subtiele en gevoelige aanpak. Een overduidelijke top-10 CD voor 2017!! Vanaf de opener ‘New Mexico’ tot de bijbel-geïnspireerde afsluiter ‘Lamp of the body’ laat Carrie ons meegenieten van haar schitterende songs. De titel ‘The penny collector’ is een eerbetoon aan haar in 2015 overleden vader Richard, die tijdens zijn leven zo’n 600.000 pennies had verzameld, gewoon alle pennies die hij in handen kreeg. ‘And then the bids came’ is ook aan haar vader opgedragen en is van een onovertroffen schoonheid: het eindigt met ‘That’s how my dad lived. The birds they wanted him, they knew he’d help them fly’. In de begeleiding behalve de vocals van Danny, Robby Hecht en Ryan Coldwell ruimte voor poducer Neilson Hubbard (drums), Will Kimbrough (elektrische gitaar, mandoline), Telisha Williams (van The Wild Ponies) op staande bas, David Henry (cello en viola) en Eamon McLoughlin (viool). Louter hoogtepunten op deze CD, met misschien ‘And then the birds came’. Çrying out’ en ‘My brother said’ als nog net de allermooiste songs. En dan is er nog een heerlijke cover van Paul Simon’s ‘American tune’.

Gewoon een verplichte aanschaf, deze sublieme CD! In mei zijn Carrie en haar Danny voor een paar concerten in ons land. Mis ze niet! (Independent)