Het aanstekelijk enthousiasme van Pinegrove

Pinegrove is een band uit Montclair, New Jersey. Zanger en gitarist Stephens Hall en drummer Zack Levine spelen al sinds hun kindertijd samen. In 2012 zetten ze de geschreven liedjes op een schijf en brengen in eigen beheer het album Meridian uit. Natuurlijk toeren ze de release, maar het is vooral leren voor de groepsleden. Ze wennen aan het van huis zijn en het spelen op momenten dat de agenda het vraagt.

In februari 2016 verschijnt Cardinal, het tweede album. Een paar weken later pakken de vijf groepsleden de koffers weer in en gaan op reis. Precies een jaar later staan ze op het podium in de bovenzaal van Paradiso. Stephens Hall haalt zijn handen door zijn haar en slaakt een diepe zucht. Hij vertelt dat de groep zojuist stond te luisteren in het halletje naast het podium. Het gepraat door de bezoekers was voor de groep oorverdovend. De groepsleden twijfelden of ze de aandacht van het publiek zouden krijgen. “And now everybody is listening,” zegt hij met een verlegen glimlach. Levine tikt af en de groep opent met Recycling.

Pinegrove is een groep met jonge muzikanten. Ook het publiek is jong en enthousiast. Zelfs nieuwe nummers worden met bijval ontvangen. De springerige rockmuziek van het vijftal wordt met veel gejuich én aandacht ontvangen. In elk nummer verandert de groep het ritme een aantal malen, zonder dat het afbreuk doet. De groep doet dat niet om virtuoos te musiceren, maar om alle ideeën voor het nummer een plek te geven. De nummers zijn kort, catchy, aanstekelijk en enthousiasmerend. Op de setlist staat het nummer New S, een nieuw nummer. Stephens Hall vertelt dat ze tijdens een soundcheck een aantal dagen geleden een nieuw nummer hebben geschreven. “We don’t have a title yet, but it’s great to play new songs,” meldt hij. De vier of vijf nieuwe liedjes in de set laten geen verandering van geluid horen. De composities van 2017 zitten ritmisch nog iets beter in elkaar. De ervaring van het podium zal de groep later dit jaar meenemen naar de studio.

Achter in de zaal staat de man van de merchandise. Hij schoof drie kwartier eerder grote dozen met T-shirts de zaal in. De opbrengst, zo staat op een vel te lezen, gaat naar Amnesty International. Pinegrove is een groep die over meer nadenkt dan alleen muziek.

Stephens Hall speelt één nummer solo. Het is opnieuw een nieuw nummer, dat de titel Alcohol & Drugs zou kunnen krijgen. Voor het nummer verbaast hij zich over de goede zorgen voor de groep. “We get sixty beers every night and a meal,” meldt hij.“We don’t have to drink them all,” lacht hij na commentaar uit de zaal. Voor New Friends, het laatste nummer, vertelt hij dat de groep al een jaar onderweg is. “A few more gigs and we’ll be going home. We’re very excited about the new songs and are looking forward to recording them.”

Pinegrove komt snel terug op het podium voor wat toegiften. Er worden nog twee nummers gespeeld. Na de laatste song dralen de muzikanten op het podium, maar er wordt besloten te stoppen. Pinegrove is een groep met goede muzikanten, die duidelijk plezier hebben in optreden. De groep speelt al vier of vijf nieuwe nummers en dat zijn nummers die veel goeds beloven voor de later dit jaar te verschijnen langspeler.

Na twee toegiften dralen de vijf muzikanten op het podium. Nog een nummer? Frontman Evan Stephens Hall beslist dat het mooi is geweest en nodigt iedereen uit voor een babbel en een borrel aan de bar. Pinegrove heeft meer dan zestig minuten het publiek vermaakt.