Thomm Jutz, Volunteer Trail

We kennen Jutz als begeleider van andere artiesten, meestal afkomstig uit Nashville, waar Jutz nu zo’n 15 jaar woont en werkt. De voormalige Duitser is er helemaal thuis en heeft zich diep genesteld in de Nashville country scene. Hij heeft inmiddels de productie van tientallen CD’s op zijn naam staan. In Eric Brace (‘Last train home’) en Peter Cooper (voormalig journalist) heeft hij zijn muzikale makkers getroffen en uit hun gezamenlijke koker komt een aantal fantastische country- en bluegrass projecten. Op zijn bluegrass/country/folkCD ‘Volunteer trail’ (twee delen, nrs 1-9, part 1, is pure bluegrass en nrs 10-13, part 2, is country/folk) zijn Cooper en Brace slechts op één nummer te horen op vocals.

Het project omvat een aantal songs die Jutz schreef met zijn muzikale vrienden in Nashville, die vaak ook meespelen of meezingen op het geschreven nummer. Zo zingt Kim Richey mee op ‘The kid’, Milan Miller op ’Carolina any day’ en Craig Market op ‘Through the eyes of someone else’. ‘I sang the song’ schreef Thomm samen met Cooper en Mac Wiseman, de song staat ook op de nieuwe (de laatste) Mac Wiseman CD onder dezelfde titel. De instrumenten op deel 1 van de CD worden bespeeld door de muzikale makkers van Jutz, inmiddels het puikje van de Nashville scene: naast Thomm op gitaar horen we Sierre Hull (een jonge prijswinnende mandolinespeelster), Mark Fain (bas), Justin Moses (fiddle, dobro, banjo) en Lynn Williams (snare drum). Op deel twee speelt op ieder nummer een andere tweede gitarist mee. Heel prachtig in deel 2 is de afsluiter ‘Song of praise’, geschreven met Irene Kelley, met Clay Hess op tweede gitaar.

Ik ben een oprechte fan van de fantastische muziek van Jutz en zijn vrienden. Deze CD is een voorbeeld van zijn kunnen. Groots. (Independent)