The Bankesters, Nightbird

The Bankesters stoppen elementen country, folk, bluegrass en gospel in hun muziek. De familiegroep zingt daarbij zuivere harmonieën en heeft voldoende componisten binnen de groep om elke paar jaar een album uit te brengen. De zusjes Alysha, Emily en Melissa hebben veel opgetreden met hun countrymuziek rond Carbondale, USA. Melissa huwde Kyle Triplett, snarenvirtuoos op de gitaar en de banjo. Phil en Dorene Bakester zijn pa en ma van de drie dochters en nauw betrokken bij de familiegroep.

Nightbird is de zesde langspeler van de groep. Looking Forward verscheen in 2012, Love Has Wheels was in 2013 de opvolger. Vanaf dat jaar brengt de groep de muziek uit op Compass Records, een label met een grote naam op het gebied van de country en de bluegrass. De singel Looking Forward To Look Back scoorde de toppositie in the Bluegrass Today Airplay Chart en bezorgde de groep veel publiciteit. The Bankesters is in Amerika een grote groep, maar de bekendheid beperkt zich toch tot de liefhebbers van country en bluegrass. Dat zijn vooral in Amerika heel veel mensen, maar toch wil de familiegroep de oversteek maken naar het grote publiek in Europa en daar de hitlijsten halen.

Het achtste album Nightbird zou kunnen gaan zorgen voor succes buiten Amerika. Tussen de eigen nummers heeft de groep het geweldige Seven Nations Army van Jack White opgenomen, een hit van The White Stripes in 2003. Het nummer zou voor The Bankesters de ticket naar succes buiten Amerika kunnen zijn.

Verder vooral nummers van de hand van The Bankesters. Ook op Nightbird leidt dat tot een goed klinkende langspeler. Tien nummers naast Seven Nations Army. De teksten zijn hier en daar wat aan de zachte kant, of misschien is burgerlijk een beter woord. De groepsleden kaarten geen grote politieke zaken, lijken geen milieuactivisten en houden elk beetje vuile was van de familie vakkundig binnenshuis en buiten het album.

Nightbird is een album voor de liefhebbers van prachtig uitgevoerde bluegrass. Het feit dat Seven Nations Army het meest verrassende nummer is, bewijst dat de groep de betere nummers van anderen kiest. Het zou bijzonder zijn als de groep zou komen met een album met alleen maar covers. Dat zou pas echt een interessante langspeler kunnen worden. (Compass Records)