Alleen de toegiften van Band Of Horses zijn van minder hoog niveau.

Voorprogramma L.A. is een groep uit Spanje. De vier muzikanten zijn vinyl liefhebbers. In de hal liggen de nieuwe singel Wild en de 10” met een optreden vorig jaar op het LOW festival in Benidorm prominent op de tafel met merchandise. Op het podium geeft de groep meteen gas. Het stevige poprock geluid heeft een flinke scheut Coldplay. Keeper and the Rocking Man, een nieuw nummer en nog niet te vinden op vinyl, heeft wat meer eigen smoel, in Wild klinkt Bruce Springsteen op de achtergrond. Na acht nummers wil gitarist Luis Alberto Segura een nummer solo spelen. Na iets meer dan twee minuten komen de andere drie leden van L.A. terug op het podium.

Het optreden van de Spanjaarden is al met al wat rommelig. Er loopt een roadie dwars door een nummer, er breekt een snaar, de overbodige solo van Segura en het stemmen van de instrumenten zijn slordige momenten. L.A. is dankbaar om als voorprogramma van Band Of Horses te mogen optreden, maar laat in Paradiso de kans liggen om fans te winnen.

Band Of Horses opent met Dull Tmes / The Moon van het album Why Are You OK (2016).

Na het nummer vertelt Ben Bridwell al vier dagen niet te hebben gedoucht en uit te kijken naar de vrije dag morgen. “No showers, no hugs,” meldt hij. Het publiek hoeft niet bang te zijn dat de groep er met de pet naar zal gooien. “We’re fucking blowing it out,” meldt de opgewekte zanger.

Met Powderfinger, een nummer van Neil Young, komt de groep tot een eerste hoogtepunt. Scheurend gaan de vijf muzikanten naar de climax. Voor Casual Party gaat het tempo iets omlaag, maar het publiek pakt de tekst op en zingt massaal mee. Band Of Horses geeft een feestje en iedereen is welkom, Zo is de sfeer.

De band werd in 2004 in Seattle geformeerd. Debuut Everything All The Time verscheen in 2006. Why Are You OK was het vijfde album. De groep schakelt op elk album tussen indie rock, alt-country en folkrock. Voor de laatste langspeler kroop Jason Lytle van Grandaddy achter de knoppen en vulde het geluid aan met wat toetsen avontuur.

Is There A Ghost heeft een breekbare opening en Bridwell wordt vocaal door het publiek links en rechts ingehaald. De zanger dankt de bezoekers na het nummer. “Oh you! Oh Paradiso is where it happens. We’ve been away for too long.” Het intro van No One’s Gonna Love You wordt met groot applaus ontvangen. De zaal is los en Band Of Horses begeleidt het gezang uit honderden en honderden kelen.

Laatste nummer The Funeral tovert bij de eerste tonen kippenvel op de armen. De tekst stuitert tegen het dak, de muziek stroomt door de klapdeuren naar de hal en verder. De magie gaat verder dan de grote zaal en haalt zelfs de buitendeur en de mensen die langs lopen. Na het intro komt die fijne versnelling, het publiek gaat mee en er is een volgend magisch moment. De band speelt, het publiek klapt en zingt. Het is feest en niemand wil naar huis.

Daarna zijn de toegiften Monsters, The First Song en The General Specific drie goede nummers, maar poken het vuur in de zaal niet verder op. Het is nauwelijks een minpunt. De gastheren bedanken het publiek en gaan genieten van een verdiende vrije dag.