Mac Wiseman, I Sang The Song

De volledige tekst op deze schitterende bluegrass/gospel CD is ‘Mountain Fever Records presents new songs by Mac Wiseman: ‘I sang the song (life of the voice with a heart)’. Toen ik Peter Cooper en Thomm Jutz sprak afgelopen november vertelden ze mij over dit bijzondere project. Het begon met een ongedwongen bezoek aan en met vrienden werd een ongekend project. De wekelijkse verhalen van de 91-jarige grootheid uit de bluegrass- en de countrywereld Mac Wiseman over zijn leven waren eigenlijks songs in de dop. Dus bewerkten Cooper en Jutz de verhalen, samen met Wiseman tot tien prachtige songs.

De opener, ‘The guitar’ handelt over het muzikale ontwaken van Mac, ‘Somewhere bound’ ghaat over ‘Wanderlust’, een gevoel dat vele artiesten kennen, ‘The wheat crop’, ‘Three cows and two horses’ en ‘Barefoot ‘til after the frost’ gaan over Mac’s leven op de farm in zijn jeugd, in ‘Simple math’ (klinkt als ‘Rocky top’) vertelt Mac hoe hij moest rekenen om voldoende benzine te kunnen komen om elders te kunnen optreden, de gospel ‘Crimora church of the brethren’ gaat over zijn kerk destijds. Zijn herinneringen aan ontmoetingen met de Carter family eind jaren 40 staan in ‘Going back to Bristol’, ‘I sang the song’, gezongen door John Prine met Peter Cooper is een soort afsluiting van zijn nu 71-jarige carrière, Mac verwacht niet hierna ooit nog een CD te maken. Het laatste nummer op de CD is ‘’Tis sweet to be remembered’, grappig genoeg het nummer waarmee Mac’s solo-carrière begon in 1951. Hij zingt het zelf, samen met superster Allison Krauss. Rest mij nog te vermelden dat de schitterende akoestische begeleiding in handen is van Thomm Jutz (gitaar), Sierra Hull (mandoline, een opkomende ster), Mark Fain (bas) en Justin Moses (banjo, fiddle, dobro). Beter kan echt niet! En de zang is o.m. in handen van Jim Lauderdale, Shawn Camp, Sioerra Hull, Justin Moses, Junior Sisk, Milan Miller en Prine en Krauss, Cooper en Jutz zorgen voor harmony vocals.

Jullie begrijpen het, dit is de mooiste Bluegrass-CD van 2017. Er komt echt geen mooiere… een superaanrader…. Komt ook nog in een leuke verpakking met prachtig tekst/uitlegboekje. (Mountain Fever Records)