Mikko Joensuu, Amen 2

AMEN 2 is de tweede schijf in een rij van drie. AMEN is een verhaal in drie delen. De Fin Mikko Joensuu heeft met AMEN 1 enthousiaste recensies gescoord. Journalisten refereerden aan Leonard Cohen, Townes Van Zandt en zelfs Lee Hazlewood. De teksten op het eerste deel hadden soms eenzelfde poëtisch karakter als de woorden van drie genoemde componisten. De nummers van AMEN 2 ademen een andere sfeer. Duidelijk na een keer luisteren van dit tweede deel is dat Joensuu de tijd neemt voor zijn verhaal, maar geen halve minuut had kunnen en mogen weglaten.

Joensuu: “In de zomer van 2012 heb ik een studio gebouwd in een cabine bij een meer in Finland. Ik heb er een maand gecomponeerd en gemusiceerd. Ik realiseerde me dat ik muziek voor drie albums had geschreven. De albums hadden een verschillende invalshoek op hetzelfde verhaal. Amen 1 is het fragiele deel van de trilogie. De muziek laat droefheid en schoonheid horen. Het is het claustrofobische deel van het verhaal in de cabine. De schrijver, ik dus, onderzoekt zijn brein. De eenzaamheid is intens, maar de blijdschap om het creëren is immens. AMEN 2 is het verhaal van de schrijver die de cabine verlaat en het bos inloopt.”

AMEN 2 is een langspeler met excentrieke, uitbundige muziek. De wandelaar – luisteraar – verlaat de kleine cabine en stapt een wereld in waarvan de grenzen niet te zien zijn. Elke stap geeft een indruk, met elke pas laat de muzikant de benauwdheid van de woonplek verder achter zich. Joensuu laat in lange nummers de extase horen die de wandelaar – luisteraar – voelt.

Deel 2 is een langspeler met veel muziek. Er is veel gebied buiten de cabine. There Used To Be A Darkness is een sleutelnummer in het verhaal en heeft ook in de titel een duidelijke boodschap. Afsluiter I Gave You All eindigt met een minutenlang meanderend outro. Volgens Joensuu heeft het bos voldoende geheimen prijs gegeven en laat hij de wandelaar – luisteraar – terug naar de cabine slenteren.

Voor de liefhebber van uitbundig georkestreerde folkrockmuziek is AMEN 2 een eindeloze luistertrip waarin Joensuu tovert met klanken en kleuren. Naast al het genot van luisteren naar deze meer dan muzikale wandeling, is er de nieuwsgierigheid naar AMEN 3. (Svart Records)