Christian Kjellvander, A Village: Natural Light

Van de Zweedse troubadour Christian Kjellvander verscheen onlangs een nieuwe schijf A Village: Natural Light. Vanaf 2001 is hij op de solotoer . Een jaar later debuteerde hij met het album Songs From A Two-Room Chapel. Op het nieuwe album krijgt Christian ondersteuning van Ruben Engzell (bas,piano), Pelle Anderson (toetsen) en Per Nordmark (drums). De opnames zijn gemaakt in het intieme sfeerrijke Zweedse kerkje in Österåker.

De nieuwe schijf staat in het teken van het goede leven, de liefde en de dood. Christian’s meeste inspiratie deed hij op bij zijn nieuwste baan op een kerkhof. De songs hebben vaak een beklemmend sfeertje met een onderhuidse spanning. De teksten zijn vaak betekenisvol en bevatten een bepaalde mysterie die mij aanspreken. De openingstrack Swallow Sea geeft meteen een melancholieke sfeer. Kjellvander zingt met pijn in zijn hart : You Can Come Down Like A Hawk On Me. Hij lijkt een geliefde persoon te missen. Dark Ain’t That Dark is ook een fascinerende song. The dark ain’t that dark when there’s more than one heart zingt hij met een gebroken stem en deze song zoekt naar een gemeenschappelijke geest. De muziek van Kjellvander doet mij het meest denken aan de zweverige sombere sound van de band Thindersticks. Misanthrope River vind ik de mooiste track. In het midden hoor je een fraaie gitaarsolo van Christian. De song gaat over mensen met een slechte attitude. Heel treffend zingt hij dan ook: I know a place you can lick yourself clean. Het album sluit af met een fraai liefdeslied Gallow met de prachtige zin: Spread Your Wings But Don’t Fly Away Just Lay With Me For Tomorrow.

Dit nieuwe album van Christian Kjellvander is een heerlijk winterplaatje voor bij de open haard, die na elke draaibeurt meer schoonheid ontvouwd. (Tapete Records)