Dave DeSmelik, Lifeboat

De man met de Belgisch klinkende achternaam is een in Alpharetta (Georgia) geboren Amerikaan, die na een muzikaal avontuur in Arizona verkaste naar het fraai gelegen Brevard in North Carolina. Sinds 1998 is deze ‘Lifeboat’ inmiddels de elfde solo-CD van de man, ditmaal opgenomen in North Carolina. Dave doet alweer heel veel zelf op deze nieuweling, hij speelt diverse gitaren (ook basgitaar en ‘4 string cigar box gitaar), bariton ukelele, piano, orgel, drums en percussie en zingt. Er doen enkele muzikale vrienden mee, Josh Gibbs op lap steel (4 nummers), Mike Ashworth op shaker (1 nr), dobro (1 nr), elektrische gitaar (4 nummers) en Andy Gibbon op bas gitaar (3 nummers).

De muziek is intens, soms etherisch (zelfs new age achtig). Vanaf de zeer ingetogen opener, ‘Leave it alone’ waar Desmelik werkt met korte statements, twee tot drie woorden langs de new age instrumentale opvolger ‘Head rush’ (Desmelik: ‘The sensation of feeling unbalanced’) en ‘Surgery, Recovery and Love’ (drie kinderen – zijn kinderen? – reageren spontaan op de drie woorden van de titel van Dave, er is een prachtige rol voor de dobro) wordt je meegenomen in de subtiele muzikale wereld van Desmelik. In het instrumentaaltje ‘HERO’ verbaast hij zich over de mentale kracht van zijn kind.

Topnummer is het ruim 9 minuten durende ‘A strange realization’, waar denk je aan, je staart uit het raam…lap steel, elektrische gitaar en piano zorgen voor een muzikale ondergrond, Ben Hardy spreekt een tekst in, het orgel van Dave neemt over, elektrische gitaar en bas vallen in… er is heel veel te beleven in dit eposachtige, voor 99% instrumentale, nummer. ‘Battlefield’ is het in medium tempo rockende nummer met de meeste tekst.

Een hele interessante muziekmaker, deze Desmelik. En zeker in deze CD laat hij ons meeleven met zijn muziek, hetgeen een zeer interessante en genietbare CD oplevert. (Independent)