Imperial Crowns, The Calling

De Imperial Crowns zijn terug en hoe … Tussen 2000 en 2007 leverden deze Amerikanen drie studioalbums, een live cd en een DVD af en waren ze meerdere keren in Europa te zien, waar ze een flinke fanschare wisten op te bouwen. Daarna werd het stil rond de band. In 2015 doken gitarist J.J. Holiday en zanger/harmonicaspeler Jimmy Wood plotseling weer op om met Kent Burnside het podium te betreden op het Moulin Blues Festival in Ospel.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en met ook drummer Billy Sullivan weer van de partij is daar ineens ‘The Calling’, een schitterend nieuw studio album met twaalf nieuwe nummers, allen van eigen hand. Naast genoemde heren zijn op dit album te horen zangeres Rachel C. Wood, pianist Benmont Tench en de bassisten Andre Berry en Bob Glaub. In enkele nummers is ook een driekoppige blazerssectie te horen.

De nummers zijn stuk voor stuk pareltjes waar, weinig op aan te merken is, Het varieert van lekkere stevige bluesrock met een rauw randje, zoals het openingsnummer “I Gotta Right”, “Wasn’t Love At First Sight” en de “The Mark Of Cain”. Soms is er gewoon lekkere ouderwetse rock ‘n’ roll als in “Miz Aphrodite”. “Something Of Value” is een fraaie ballad met Holiday, waarin de harmonica van Wood en de slidegitaar van Halliday perfect in elkaar geweven. Ook Wood.Ook “Liberate” is zo’n topnummers, waarin de blazers goed tot hun recht komen met ook een sterke rol van Rachel C. Wood.

De Imperial Crowns zijn in absolute bloedvorm op dit album. Onlangs waren de heren voor enkele optredens in Nederland en over een maand of twee zijn ze wederom hier op diverse podia te bewonderen. Dit album is van grote klasse, maar ook live zijn ze weergaloos. (Dixiefrog Records)