Soul Scratch, Pushing Fire

De band Soul Scratch komt uit LA, uit San Fernando Valley om precies te zijn. Had nog nooit gehoord van deze band dus heb even hun website bezocht. Trof daar deze woorden aan “Soul Scratch is in het beginsel geworteld in de helende kracht van muziek, zodat de wereld een vrolijke liefdevolle plek wordt waar de mensheid, samen onder een paraplu van liefde en samenhorigheid, kan schuilen.” R&B, Soul en funk, dacht meteen dat is niet het ding van deze rootsrocker. Hun nieuwe plaat Pushing Fire volgt het, voor mij compleet anonieme in 2014 verschenen Down The Road op.

Ben er even voor gaan zitten hoor, na de opener Pacified. De vergelijking met St. Paul & the Broken Bones, Mike Farris en Eddie Hinton lagen namelijk meteen voor het oprapen. Als fan van deze rauw vervaardigde muziek, kreeg ook zanger Dale Spollett mij op de blote knieën. Spollett’s loepzuivere gezang wordt omlijst met opzwepend koperwerk getoeter en een strak spelende ritmesectie, waar je geen spelt tussen krijg. In de daaropvolgende songs Look How Far We’ve Come en The Road Looks Long onder streept de band hun woorden op de website. Ze treffen doel! De wereld beter maken in zijn hoedanigheid, werk aan jezelf en help anderen als hij of zij even niet mee kan komen, It’s Not Over. Heerlijke soulballad! Dit sextet heeft iets te vertellen en sluit af met opnieuw een soulballad. Thank You. Erkentelijkheid, waardering en acceptatie is de norm en voor minder doen ze het niet.

Pushing Fire is een ode aan het verleden toen Booker T & the MG’s, Curtis Mayfield en Wilson Pickett de scepter zwaaide. Deze plaat trekt tranen en laat je rillen bij een temperatuur boven de dertig graden. Laat je inspireren en neem deel aan deze missie. (Colemine Records)