The Stray Birds, Magic Fire

Liefhebbers van mooie meerstemmige vocalen komen met het nieuwe album van The Stray Birds (afkomstig uit Lancaster, Pennsylvania) volledig aan hun trekken. De driestemmige harmonieën van Maya de Vitry (fiddle, gitaar en banjo) , Oliver Craven (fiddle, gitaar, mandoline) en Charles Muench (bas, banjo) klinken kraakhelder op de nieuwe schijf Magic Fire.

Het trio maakte voor het eerst gebruik van een externe producer, namelijk de gerenommeerde Larry Campbell (Bob Dylan, Levon Helm en Willie Nelson). Dat pakt geweldig uit. De muziek klinkt ook veel voller dan de voorgangers dankzij de inbreng van hulpkrachten als drummer Shane Leonard en organist Jake Sherman. Dat heerlijke instrument, de steel, is ook regelmatig van de partij.

Het album opent met de prachtige gospel achtige song Shining In The Distance, gevolgd door het luchtige en positief ingestelde Third Day In A Row (it’s the third day in a row you’ve seen the sun come up) . Een beetje cajun achtig klinkt Sabrina met een hoofdrol voor de geweldige fiddle. Een heerlijk walsje is Fossil en dat gaat over een moeizame relatie. Hands Of Man heeft een heerlijk ouderwets old timey sfeertje. Sunday Morning is een politiek geladen song: You can shout for change and worry about the state of the world, but it’s gonna take a little more than praying on a Sunday morning… Tot slot moet de prachtige ballad Mississippi Pearl nog genoemd worden. Magic Fire is een sfeerrijk luister-album voor gevoelige oortjes. (Yeb Roc Records)