King King, LIVE

Laten we maar beginnen met een advies: dit album dient op stevig volume afgespeeld te worden! Na drie studioalbums komt met een soort ‘best of …’ live album.

Een goede zet, want zonder de studioalbums te kort te willen doen, op het podium komen de heren uitstekend tot hun recht. En ze pakken goed uit met een dubbel cd plus een DVD. Op de kwaliteit van de opnames is niets aan te merken. Alleen vind ik dat bij een wat hoger volume de ‘power’ van de band er pas echt uitkomt. De cd opnames zijn gemaakt in Glasgow, de DVD is opgenomen Holmfirth. Dezelfde setlist werd elke keer gehanteerd, waarbij alleen het nummer “Hurricane” de eindstreep niet gehaald heeft.

King King is een rockband met ‘soul’. De eigen nummers zitten uitstekend in elkaar en zijn van grote klasse. De muzikanten, zanger/gitarist Alan Nimmo, bassist Lindsay Coulson, drummer Wayne Proctor en toetsenist Bob Fridzema laten geen steekje vallen. Nimmo is een uitstekende zanger/gitarist en charismatisch performer en Fridzema krijgt alle ruimte om zijn klasse te tonen. Zowel op piano als Hammond is hij top!

Op de twee cd’s staan in het totaal twaalf nummers, tien van de hand van de bandleden zelf en twee covers: Frankie Miller’s “Jealousy” en het Fabulous Thunderbirds nummer “Wait On Time”. Hoewel de band met enige regelmaat tot de blues-rock gerekend wordt, is laatsgenoemde shuffle eigenlijk het enige nummer dat tot de ‘blues’ gerekend kan worden. Verder overigens uitstekende classic rock, met veel warme en gevoel gebracht.

Hoewel Alan Nimmo een eigen, herkenbaar stemgeluid heeft, doet zijn stem in, vooral het wat rustigere werk, soms enigszins denken aan die van Paul Rodgers, maar dat is geen enkel probleem. Je kan met mindere goden vergeleken worden. De DVD, met uitstekende beeldkwaliteit, laat ook twaalf nummers horen. Het eerder genoemde “Wait On Time” ontbreekt weliswaar, maar daarvoor in de plaatst krijgen we het Eric Clapton/Robert Cray nummer “Old Love” te horen in een inmiddels bij de King King fans bekende onverwoestbare versie, waarin de sterke dynamiek in het gitaarspel uitstekend naar voren komt.

Dit is een voor de classic rock liefhebbers een niet te missen document met een mooi overzicht van het King King repertoire tot op heden. (Manhatton Records)