John McDonough, Surrounding Colors

De tweede CD van alweer een singer-songwriter uit Austin, Texas. John McDonough bracht in 2014 zijn eersteling uit, ‘Dreams and imaginations’, redelijk succesvol getuige het verblijf op de ‘Americana Radio Chart’ gedurende 26 weken vanaf januari 2016 (!). De opvolger, ‘Surrounding colours’ was toen al gereed en kwam eind oktober jl. uit. John noemt zijn muziek progressieve indie Americana, het is een mengsel van indie rock, folk, pop en een beetje country.

De 10 songs op deze nieuweling zijn alle geschreven door McDonough alleen, zijn onderwerpen zijn niet uniek: personen, gebeurtenissen (een beetje historie). De begeleiding is zeer adequaat en vrij kleinschalig: John zingt en speelt akoestische gitaar, backing vocals zijn van Stephanie Macias, verder horen we Kevin Butler op de bijzondere combinatie van drums en elektrische gitaar, Steve Bernal op bas en cello en Cole Gramling op piano en keyboards. De muziek rockt (‘Tonight’s the night’, ‘I need to lay with you tonight’), popt (‘The place where I belong’, ‘All the gold’, ‘Your love sets me free’), kent rust momenten (‘I think I’ll go back to Texas’ met de cello in een hoofdrol) en is folky (‘Save a life’, ‘Open my arms and breathe’, ‘Nowhere else to run’ en ‘Give me one more day to say goodbye’).

In feite is deze tweede CD van Mcdonough een typisch singer-songwriter werkstuk. Beslist een bovenmodale singer-songwriter, deze Austinite. (Independent)