Delbert McClinton & Self-Made Men, Prick Of The Litter

Prick Of A Litter is het negentiende album van de Amerikaanse componist en gitarist. Het is na diverse keren beluisteren geen herhaling van bekende zetten, maar een frisse stap vooruit in een lange prachtige carrière.

McClinton debuteerde in 1951 als elfjarig jochie in de band The Straitjackets. De groep speelde nummers van Sonny Boy Williamson, Jimmy Reed en Howlin’ Wolf. Een jaar later speelde hij mondharmonica op Hey! Baby van Bruce Channel en scoorde een eerste hitparadenotering. Talloze hits, succesvolle samenwerkingen en eindeloze tournees zijn delen van een lange loopbaan. Delbert McClinton zou op zijn lauweren mogen rusten en jaarlijks wat oeuvreprijzen kunnen ophalen.

McClinton wil echter niet achterom kijken, maar werpt een blik in de toekomst. Prick Of The Litter bevat twaalf tracks. In opener Don’t Do It is er ruimte voor de raspende stem van de inwoner van Texas en de gitaren en de blazers van Self-Made Men. In het nummer paart de groep de blues van een big band aan de jazz van een klein ensemble. Doin’ What You Do is daarna een uptempo swingnummer. De charmeur McClinton achter de microfoon zingt tegen de meisjes op de vloer vooral door te gaan met dansen. Neva is een song die voor de in 2006 overleden James Brown geschreven zou kunnen zijn. De ‘godfather of soul’ zou met wat ingetogen en langzame danspassen prima uit de voeten hebben gekund met het nummer. Bad Haircut past perfect in het oeuvre van Randy Newman. Ruim drie minuten swingende dancehall muziek wordt die op een ingetogen manier uitgevoerd.

Natuurlijk zijn er ook nummers die wat minder zijn. Middle Of Nowhere is een wat middelmatige en weinig opvallende rockballade. Veel beter is Skip Chaser, een rockend en doorrollend nummer waar McClinton elk podium onveilig mee kan maken. San Miguel is een fijn jazznummer. Oude jazzcats zullen bij beluistering tappen met hun voet en goedkeurend met het hoofd knikken. In afsluiter Rosy kijkt McClinton toch een keer met trots en plezier terug op zijn carrière. Of dit zijn afscheid is? Hij gaat met Prick Of The Litter dit jaar gewoon op tournee. Afscheid nemen is voor ouderen, zo lijkt hij te denken. (Hot Shot Records)