Mandolin Orange bij vlagen grandioos

Emily Franz en Andrew Marlin zijn een duo uit North Carolina, dat zich Mandolin Orange noemt en Amerikaanse mountain muziek maakt: een mengeling van country, folk en bluegrass. Van hoge kwaliteit wel te verstaan, waardoor hun populariteit bij het americana gilde per album toeneemt. Met de recente, zeer goed ontvangen release van het vijfde album Blindfaller zetten ze hun opmars gestaag voort, ingezet sinds het album This Side of the Jordan uit 2013. Afgelopen woensdag was het poppodium van Merleyn voor hen.

Beiden zijn geweldige multi-instrumentalisten. Zij op akoestische- en elektrische gitaar en fiddle, hij op gitaar en meestal mandoline. Hun beider zang echter is de grootste troef. Marlin die in bijna alle nummers de solozang voor zijn rekening neemt, heeft een ongedwongen, fluweel klinkende stem vol soul. Zijn weemoedig stemmende zang kleurt nog fraaier bij als Franz’ stem zich daar zachtjes en ingehouden sexy tegen aanvlijt. De schijnbare vanzelfsprekendheid waarmee beiden prachtig getimed en soepel fraserend elkaar aanvullen is een lust voor het oor. Dit in tegenstelling tot het buitengewoon indringende en op den duur opdringende mandoline spel van Marlin. Dat had meer gedoseerd gemogen, reden waarom halverwege spanning en concentratie daalt. Gelukkig niet voor lang, dankzij het elektrische gitaarspel van Franz die samen met de akoestische gitaar spelende Marlin een gloedvolle versie uitvoert van het tere Take This Heart of Gold, het mooiste van alle nummers die van Blindfaller worden uitgevoerd. Een knikje naar het rijke verleden van de countrymuziek is er met Rock of Ages van de Stanley Brothers, een van de wegbereiders van het bluegrass genre. Tussendoor had Franz nog een instrumentaal stukje op fiddle ten beste gegeven tot hi ha hilariteit van enkele toehoorders. Niet per se mijn kopje thee, virtuoos is het wel.

Een goed en bij vlagen grandioos en door het publiek enthousiast ontvangen optreden van dit tweetal dat, als het even meezit, moeiteloos in de voetsporen treedt van bijvoorbeeld Dave Rawlings en Gillian Welch.

Foto’s gemaakt door PrickenPics