9Bach, Anian

Beste muziekfans, beste folkfans, we hebben hier te maken met een bijzonder project. Het betreft twee CD’s, waarvan nr 1 (‘Anian’ = ‘natuur’) elf songs bevat, geschreven en gearrangeerd door de band 9Bach, een zestal musici uit Wales, met de stem van Lisa Jên (ook piano) en de harp en stemmen van Esyllt Glyn Jones (tevens harp) en Martin Roberts (tevens piano en hammer dulcimer) als belangrijkste ijkpunten. Verder horen we drums/percussie, bas (elektrisch en staand) en gitaar. De teksten zijn in het Welsh, een taal die voor ons zeer onbegrijpelijk is – hoewel, Welshmen en – women behoren volgens mij tot het enige andere volk buiten het Nederlandse (er daar kunnen ze het bezuiden de rivieren ook al niet meer) dat een harde g kan produceren in haar taal.

De muziek van deze eerste CD kwam voor het grootste deel ‘live’ tot stand, met slechts een ‘beetje overdubben’. De thema’s zijn met name gevoelsmatig – zo is er een song, ‘Yr olaf’, geïnspireerd door de foto van de laatste mannelijke witte rhino, waarom wordt zo’n prachtig beest gedood door een stroper. De CD levert een etherisch geheel op, met duidelijke new age kenmerken, niet in de laatste plaats door de ‘Enya-achtige’ (hemels, engelachtig) stem van Jên. Maar dan is er nog een tweede CD, ‘Yn dy lais’ = ‘In your voice’) waarop de thema’s van de elf songs terugkomen, maar nu in gesproken vorm, een interpretatie in poëzie of proza van een andere artiest. Bekendste naam hierbij is Peter Gabriel (‘Deryn’ = ‘The bird’ wordt volgens hem en schrijver Tim Price ‘It’s me’). Deze tweede CD sluit af met het nummer ‘Cred’, niet aanwezig op de eerste CD. Alleen bij dit nummer is begeleidende muziek te horen, van gitarist Martin Hoyland, de tekst is van de stokoude Welshe dichter, filosoof en kenner van folkmuziek Dr Meredydd Evans (‘Merêd).

Een bijzonder project, waarvan de muziekCD voer is voor hardcorefans van bijzondere folk en de gesproken teksten van de tweede CD nuttig zijn voor studenten Engels en liefhebbers van Engels gesproken woord. (Real World)