Sari Schorr, A Force of Nature

Sari Schorr is een zangeres uit New York, die tot vor kort nauwelijks bekend was buiten de Verenigde Staten, maar inmiddels met een behoorlijke opmars bezig is in Europa, mede dankzij haar debuutalbum onder eigen naam, ‘A Force Of Nature’. De dame heeft een stembereik van vijf octaven en er werd haar al snel geadviseerd een carrière in de wereld van de opera na te streven. Maar geïnspireerd door mensen als Ella Fitzgerald en Billie Holdiday besloot ze een andere weg te volgen.

Ze werkte in het verleden met mensen als Joe Louis Walker en Popa Chubby. Ook werd ze opgenomen in de New York Blues Hall of Fame. Haar muzikale loopbaan aan deze kant van de grote oceaan kwam in een stroomversnelling, nadat de legendarische blues producer Mike Vernon haar gehoord had in 2015 bij de Internationale Blues Challenge in Memphis en zijn pensioen wel wilde opschorten om haar debuutalbum te produceren. Behalve een aantal Spaanse muzikanten, werden ook de gitaristen Walter Trout, Innes Sibun en Oli Brown, alsmede toetsenist John Baggot bereid gevonden hier hun medewerking aan te verlenen. Met name Innus Sibun zou een belangrijke rol gaan spelen. Hij zette zijn eigen werkzaamheden even op een zijspoor om als bandleider van The Engine Room te gaan fungeren, de band waarmee ze momenteel rondtoert.

Dit solodebuut is zeker niet verkeerd. Het is een lekker stevig blues-rockplageworden, dat toch ook zijn ingetogen momenten kent. Sari laat horen inderdaad over een imposant stemgeluid te beschikken, waar enkele collega’s, waar ze soms mee vergelekend wordt, toch jaloers op kunnen zijn. Goed, met name in de wat stevigere nummers heeft ze een beetje de neiging zichzelf te overschreeuwen, maar het gaat zeker niet ‘over the top’. Van de twaalf nummers zijn er negen, waaraan Sari zelf meegeschreven heeft. De traditional “Black Betty”(hier weer eens ten onrechte toegechreven aan Leadbelly), Walter Trout’s “Work No More”, waar hij zelf op meespeelt en een bijzondere versie van de oude Supremes-klassieker “Stop In The Name Of Love” zijn de covers, die het album completeren.

Een uitstekend debuut voor deze dame, die inmiddels in de lage landen heeft laten zien, dat er ook live met haar rekening gehouden dient te worden. (Manhatton Records)