Rust On The Rails, Talisman

rust-on-the-rails-talismanCody Beebe en Blake Noble hebben al heel wat meters afgelegd op het muzikale pad van de bluesrock. Beebe was de frontman van Cody Beebe & The Crooks, terwijl Noble van band naar band hopte om in 2012 in Seattle aan te komen. De twee gitaristen kenden elkaar en besloten wat te jammen. De samenwerking verliep zo prettig, dat er al snel werd nagedacht over een groep, releases en optredens.

Debuut November Sky (2014) bevat vijf nummers en is een mooi visitekaartje voor het viertal. Uit Seattle komt al jaren goede muziek. Groepen als Nirvana en Pearl Jam worden gelieerd aan de belangrijkste grungestad in de Verenigde Staten. De ritmesectie Eric Miller en Chris Lucier was intussen aan boord gekomen en de EP was een goede reden om optredens te boeken. Het geluid van het viertal is een combinatie van swamp blues, southern rock en de onvervalste Aboriginalmuziek van Australië. Noble had op al zijn omzwervingen de didgeridoo bij zich.

De muziek van Rust On The Rails klinkt bekend, maar bevat elementen die verrassen. De groep noemt het zelf ietwat spottend “Aussi American Rock”, maar de rockflarden, de blues en de korte momenten jazz-fusion zorgen met de verrassende keuze wat betreft instrumenten Talisman is de eerste langspeler van het viertal. In opener ‘Every Little Thing’ laat Blake Noble de didgeridoo dansen. Het nummer is aanstekelijk en is doping voor de luisteraar die met de voeten van de vloer wil. In ‘Far Cry’ gaat de groep duidelijk terug in de tijd en komt uit in de hoogtijdagen van de grunge. Het is een nummer waarin Rust On The Rails citeert uit het werk van Alice In Chains en Soundgarden.

Talisman is een lekkere verzameling nummers. Het is een schijf met een sound die bekend en hier de daar wat ouderwets klinkt, maar vooral heel erg van 2016 is. Deze release verdient de woorden vuig, lekker en vet. (Black Pike Favorites)