Claire Lynch, North By South

claire-lynch-north-by-southAl geruime tijd is de nu 62-jarige Claire Lynch een vaste waarde in het bluegrass-circuit, in 1997, 2010 en 2013 werd zij door de International Bluegrass Association uitgeroepen tot beste vrouwelijke vocalist. Al in haar college-tijd werd zij geveld door het bluegrass-virus, ze speelde in de band ‘Hickory wind’, later hernoemd tot de in de bluegrasswereld bekende band ‘Front Porch String Band’. De laatste CD van deze band verscheen in 1991, toen er een reünie van de band was. Vanaf 1993 komen de solo-CD’s van Lynch uit, met ‘North by South’ is zij aan nummer tien toe. Onlangs trouwde Cleire met een Canadees en daarom zingt ze op deze CD haar favoriete nummers van Canadese singer-songwriters. Van Gordon Lightfoot (ooit al in bluegrassvorm gegoten door Tony Rice) is er bijvoorbeeld ‘It’s worth believing’, van Old Man Luedecke ‘Kingdom come’en van Lynn Miles ‘Black flowers’. ‘Milo’ is een original van Claire. Op de CD dragen louter grootheden in het genre hun steentjes bij: Jerry Douglas, Allison Brown, Bela Fleck, Stuart Duncan en David Grier. De liefhebbers weten het dan al: topkwaliteit!

Heerlijke onbespoten bluegrass, daar zorgt onze heldin Claire Lynch voor. Met haar heerlijke hoge stem (denk aan bijv. Alison Krauss en Dolly Parton) zorgt ze voor een must voor de fans. Prachtig! (Compass Records)