Gezegend concert Stephen Fearing in Mariënburgkapel

Wie kleine niet eert, is het grote niet weerd. Met die gedachten trokken ik naar het Nijmeegse Geschiedenis huis, de Mariënburgkapel, midden in het hart van Nijmegen. Cultuurhuis LUX biedt in deze regio al jaren een vrijzinnig podium op gebied van kunst, cultuur en media. Sinds kort organiseert LUX dus ook intieme luisterconcerten in de Mariënburgkapel.

Op het programma stond de Canadese singer-songwriter en gitarist Stephen Fearing. Volgens de aankondiging zou iedereen zijn muziek moeten kennen. Viel dat even tegen zeg, hooguit 20 bezoekers zaten in afwachting van. Hoewel Fearing’s onlangs verschenen CD Every Soul’s A Sailor lovende kritieken ontving constateerde ik dat het kwartje kennelijk maar bij een beperkte groep is gevallen. “Hij speelt één set van ongeveer 80 minuten”, hoor ik in de aankondiging. Als Fearing zijn show opent staat deze binnen enkele seconden. “Dit word een bijzondere avondje” dacht ik meteen. Fearing’s gitaarspel en stem overtuigen van kiet af. Uit versterken in deze kleine kapel is nagenoeg niet nodig. Fearing is een vakman en je voelt in alles aan dat hij weet waar hij mee bezig is en waar hij staat. Verdiepend en onderrichtend, “deze kapel, gebouwd rond 1431, ooit deel uitmakend van het klooster Mons Mariae, is ouder dan mijn land”, zegt Fearing. Ik bedoel maar, ik heb dit wel een anders meegemaakt.

Net even iets naast de microfoon zingend, gebruikt Fearing de galm van de kapel. Prachtig gevoel om zijn stem achter je te horen. Het afwisselende technisch hoogstaand gitaarspel ondersteunen zijn songs en is sfeervol in balans. Net zoals de meesten dit doen excuseert ook de in Vancouver geboren tekstdichter zich over politieke versplintering bij zijn zuiderburen. Fearing schreef Blowhard Nation toen Donald Trump bekend maakte dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap. “No, this is not going to happen! Look where we are now?” Even later staat Fearing respectvol stil bij het onlangs overlijden van Greg Trooper. De titel van het liedje is mij helaas ontschoten, het was een kippenvelmomentje. Fearing mag dan wel een excellent singer-songwriter zijn maar als gitarist brengt hij net even iets meer dan ik vaak meemaak. Kortom een compleet artiest.

Het bovengemiddelde optreden was voorbij voordat ik er erg in had. Dat zegt iets over de beleving en sfeer waarin dit concert zich voltrok. Stephen Fearing verzorgde een onderhoudende, leerzaam en vooral geloofwaardige show die eigenlijk iedereen had moeten zien. De Mariënburgkapel roept bij mij alleen maar mooi herinneringen op. Prima initiatief om de moderne devotie, in dit gemeenschapshuis, tot uitvoering te brengen.

Foto’s PrickenPics