Elliott & The Audio Kings

Mike Elliott legde een paar jaren geleden de werkzaamheden in Daddy Long Legs neer. De inwoner van Waterloo, Ontario, Canada wilde zich concentreren op zijn eigen composities en verliet de succesvolle groep die “a hard boiled garage blues band” werd genoemd. Elliott wilde meer blues in zijn liedjes. Elliott and The Audio Kings kregen al snel het etiket ‘old school’ opgespeld, maar daar haalde Mike Elliott de schouders over op.

Op het debuut staan elf nummers voor precies vijfenveertig minuten muziek. Drummer Jonny Sauder, bassist Scott Fitzpatrick en Mike Elliott nemen de tijd in de nummers. De groep wil geen twee minuten rocknummers spelen, maar liedjes met een kop en een kont. Elliott laat op Sinister Beat horen dat hij veel meer kan dan een pakkende riff schrijven. In opener What They Say About You is er wat lawaai in de studio en de band valt in. The Audio Kings laten horen dat ze zo goed als live in de studio spelen. Drie muzikanten in een ruimte, aftellen en laat de tape maar lopen!

In Come On Home, No Need To Be Alone en Jealous Kind zijn de teksten voor het liefje van de zanger. Mike Elliott wil met de muziek en de teksten vooral tegen zijn meisje praten. Alleen in I Don’t Want To Work verandert hij van onderwerp en bezingt hij zijn liefde voor het spelen in een band, het schrijven van nummers en het onderweg zijn naar podia in dorpen en steden. Elliott and The Audio Kings zijn gemaakt voor optredens in kleine en grote zalen. Na elke gig even babbelen met de fans, een krabbel op het T-shirt van het meisje dat alleen in een hoekje stond en dan de zelf de instrumenten in het busje laden om richting een volgende zaal te rijden. Spelen in een bandje is bij dit trio een zaak van muziek, romantiek én aanpakken.

De nummers van het Amerikaanse trio barsten van de invloeden. Bij elk nummer zijn namen uit een ver en recent verleden te noemen. De liedjes zijn echter veel te leuk om er een pop quiz van te maken.

Elliott and The Audio Kings hebben een prima debuutalbum afgeleverd. Ze zullen voorlopig in Amerika toeren. In Nederland moeten we het doen met dit schijfje. Op elk feestje in een zaal of een huiskamer zal de groep de benen van de gasten in beweging krijgen. Elliott and The Audio Kings rock! (Busted Flat Records)