Morudes, Sinister Beat

De broers Amund en Henrik Maarud musiceren al sinds hun jeugd met elkaar. Henrik drumt en zingt, Amund speelt gitaar en zingt. In de bluesmuziek van Morudes gebruiken ze elementen uit bijna zestig jaren roots en rockmuziek. Jimi Hendrix, Bombino en Mars Volta zijn namen die door de lokale pers na de eerste optredens werden genoemd.

Sinister Beat is het debuut van de twee muzikanten uit Oslo. Morudes stopt vooral veel psychedelica in de muziek. In opener A House Where Love Is Gone speelt Amund riffs en solo’s aan elkaar. Henrik legt een solide fundament voor zijn solerende broer. Na bijna vijf minuten kan de deur van het huis, waar de liefde is verdwenen, worden dicht getrokken. Het nummer Six Feet is een zo goed als instrumentale compositie. Een gitaarsolo loopt langzaam over in een trage blues. Een koor zingt op de achtergrond onverstaanbare woorden en daarmee worden de stemmen instrumenten. Drums, gitaar en vocalen trekken vol verrassende muzikale details bijna drie minuten met elkaar op. Six Feet is een fascinerend nummer dat de luisteraar continue op het verkeerde been zet.

Morudes zegt het tegendeel van “computer geprogrammeerde popmuziek” te willen maken. Door het gebruik van drums, gitaar en de vocalen willen de broers een lange, organische geluidstrip maken. De muziek zal volgens het duo veel emoties opwekken, maar mag niet bekend en vertrouwd klinken. De twee Noren slagen daar voor een groot deel in op Sinister Beat.

Natuurlijk staan er ook wat gewonere rocknummers op dit debuut. Across My Bed is een lekker uptempo liedje. Niks mis mee en misschien niet vervreemdend genoeg voor de broers. Het wat gewone nummer misstaat echter niet op deze langspeler, die voldoende verrassingen bevat voor vele luisterbeurten. (Snaxvile Records)