Hickory Signals, Noise Of The Waters

Hickory Signals is de naam van een Engels folk-duo uit Brighton. Omdat ze zo dicht bij de zee wonen is het geluid van het water duidelijk in hun leven aanwezig. Het werd de inspiratiebron voor hun EP ‘Noise of the water’, waarvan de titel afkomstig is van een gedicht van James Joyce. Hickory signals zijn Laura Ward (fluit, ‘shruti box’, lead vocals) en Adam Ronchetti (gitaar en percussie), op de EP horen we verder Tom Pryor op viool en andere strings en Scott Smith op banjo en lap steel gitaar.

Ons duo brengt drie originals in, er is dus dat gedicht en verder twee traditionals, ‘Unquiet grave’ en ‘Irish ways’. Het belangrijkste bestanddeel van de muziek is de etherische stem van Ward, met natuurlijk de belangrijke steun van de dwarsfluit en dan pas de overige instrumenten als een soort achtergrondinvulling. De titelsong is tevens het mooiste nummer van de EP, een prachtig arrangement, fraaie zang en heerlijk fluitspel, duidelijk gestoeld in het New Age idioom. Het eigen nummer ‘Here I am’ komt dicht bij een country song door met name het banjospel en is ook zeer de moeite waard. De overige nummers zijn helaas wat eenvormig en een beetje vlak.

Engelse waterfolk met een hoofdrol voor de dwarsfluit. Een aardige CD, maar niet echt opvallend. (Independent)