MonkeyJunk, Time To Roll

monkeyjunk-time-to-rollMonkeyJunk is een trio uit Canada. De drie muzikanten zijn zwaar verslaafd aan de bluesrock. Liefst dagelijks dopen ze de gitaren diep in de oude klanken van muziek uit vervlogen jaren, om de eigen muziek van vandaag de dag er mee te voeden. Moerasrock, emotionele soul, verstikkende boogiewoogie en warme slaapkamer funk zijn omschrijvingen die de groep graag leest in recensies en artikelen over langspelers en optredens.

Bij Time To Roll is er eerst aandacht voor het fantastische hoesje. Op de gekozen foto hangt een jongen op een driewieler. Op het fietsje kijkt de jongen naar de fotograaf met een blik die onbetaalbaar is. Daarbij draagt hij cowboylaarzen. Het kind op de foto zou zomaar een droom kunnen hebben over een motor en een reis langs stoffige wegen. Uit de speakers op zijn motor knalt muziek, misschien wel nummers van MonkeyJunk. Of de wensen realiteit zullen worden is niet zo belangrijk. Leven met dromen is te prefereren boven een bestaan zonder wensen. Het is een foto van een grote schoonheid.

Tien nummers op deze vijfde release van MonkeyJunk op Stony Plane Records. De groep heeft naast negen eigen composities met ‘The Hunter’ van Albert King voor een passende cover gekozen. Elk nummer heeft overduidelijk de signatuur van het drietal. ‘Best Kept Secret’ heeft de blazende gitaren met het staccato ritme, ‘Undertaker Blues’ wordt geopend met een eenvoudige drumbeat die geschikt is voor een lome dans, ‘Gone’ heeft de lekker rammelende piano en afsluiter ‘Fuzzy Poodle’ de bonkende funky bas. Elk nummer heeft andere details, elementen die opvallen en toch overduidelijk uit de muzikale koker komen van MonkeyJunk.

Time To Roll is opgenomen in de Signal Path Studio in Almonte, Ontario. De groep laat in het persschrijven weten dat de rauwe kant van de groep te horen is. Alsof de rauwe kant op eerdere releases niet te horen was. Wel is hoorbaar dat de groep geen enkel kartelrandje op de studiovloer heeft laten sneuvelen. Het geluid op Time To Roll is bijna live. De keizers van de moerasrock zijn terug en dat is goed nieuws! (Continental Record Services)