Shovels & Rope, Little Seeds

Het was in 2012 dat ik voor het eerst kennismaakte met de muziek van Shovels & Rope. In de Saxon Pub (Austin) was ik naar een concert van Gary Nicholson. Het was geweldig. Daarna zou er nog een act optreden, maar dat was pas om 12 uur ’s nachts. Een paar bezoekers waren hier speciaal voor gekomen en verklaarden mij voor gek als ik de tent zou verlaten. Het bleek een geweldige live act te zijn van een echtpaar Michael Trent en Cary Ann Hurst uit Charleston, South Carolina. Een avontuurlijke mix van pure country met gruizige punkrock. Zij gebruiken een hele verzameling oude gitaren, mondharmonica’s, een keyboard en iets dat op een drumstel lijkt, dat zij vonden op een vuilnishoop en versierden met tamboerijnen en bloemen. Het was ook nog eens een prettig chaotisch optreden omdat de bandleden praktisch na elk nummer van instrument wisselden. Een jaar later zag ik het stel weer op het Haagse festival Crossing Border.

Dit jaar verscheen er een nieuw album van Shovels & Rope getiteld Little Seeds. Deze schijf zit vol met emotierijke momenten uit hun leven. Allereerst was er de geboorte van hun eerste kind en daarnaast werd bij Trent’s vader de ziekte van Alzheimer vastgesteld en overleed een goede vriend van het stel bij een moordpartij. Het album opent met het poppy nummer I Know, dat vol zit met overstuurde gitaren. Heerlijk chaotisch gaat het er aan toe in Botched Execution, een song over een veroordeelde moordenaar op de vlucht. The Last Hawk is een prachtige ode aan toetsenist Garth Hudson van The Band. De liedjes Invisible Man en Mourning Son staan in het teken van de verschrikkelijke ziekte van Trent’s vader. Bij Missionary Ridge wordt stil gestaan bij de bloedige Burgeroorlog (1863) bij Chattanooga. BWYR is nog zo’n aangrijpende song en gaat over de massaschietpartij in een kerk in Charleston, waarbij 9 slachtoffers vielen. Geen vrolijke kost, maar wel heel intrigerend hoe Shovels & Rope deze gebeurtenissen in fraaie songs vastlegt. Het album sluit af met een indrukwekkende ode aan de vriend, die vlak na de opnamesessies in Charleston vermoord werd.

Op 24 januari a.s. staat Shovels & Rope, voor een eenmalig concert, op het podium van Paradiso Noord, Tolhuistuin. Liefhebbers van avontuurlijke country met een flinke rock-bite moeten hier beslist naar toegaan. (Alleyes Media)