Dead Man Winter, Furnace

Als ik roep Trampled By Turtles gaat er dan bij u een belletje rinkelen? Nee? Ook niet als ik u vraag even de tijd te nemen om op Spotify naar hun hit song Wild Animals te luister? Een niet alledaags begin van een CD recensie geloof ik. Toch wil ik op deze manier het nieuwe solo album van Dead Man Winter, Furnace, onder de aandacht brengen.

Dead Man Winter is namelijk het pseudoniem van singer-songwriter Dave Simonett. Simonett, die normaliter zijn lichtvoetige tenor stem laat gelden in de band Trampled By Turtles, trok zich afgelopen winter terug in een blokhut in Minnesota en liet zijn pen vloeien. Wat precies de reden was kon ik in eerste instantie niet achterhalen. Wie Furnace gaat beluisteren mag daar natuurlijk zelf invullingen aan geven. Voor mij was het duidelijk, de wet van Murphy bestaat echt.

Domme pech en relationele verstoringen stapelden zich op. Simonett hakte wat hout om zijn blokhut op temperatuur te houden, want buiten vriest het twintig graden. Je kookt en kijkt in de ochtend naar buiten door de bevroren ramen. De ijsbloemen en het zonviolet maken iets in je los. Luister maar eens naar de opener This House Is On Fire. Even naar binnen kijken voordat je met modder begint te smijten. Roger McGuinn tekstdichterlijke en muzikale gaven Chris Hillman smelten samen in Destroyer. Even later komt Red Wing Blue Wing langs. “the fish won’t bite” horen je Simonett zingen. David Crosby zwengelde een soort gelijk onderwerp ook al eens aan. Lichtvoetig, zelf reflecterend en o zo Sprinsteen klinkt I Remember This Place Being Bigger. Prachtig subtiel dat pianootje! IJs ontdooit op de ramen en veroorzaken niet alleen vochtplekken op de vloer. Waarom kan ik je niet binnen laten? Ben ik aan het doordraaien? Erg vet over de bühne gebracht in het melodieuze Am I Breaking Down.

Furnace, is een prachtige eredivisie plaat die eerlijk en oprecht gemaakt is. Erik Koskinen op gitaren, Bryan Nichols op toetsen, drummer JT Bates (The Pines, Joe Pug) en band maatje Tim Saxhaug zijn vaste klanten in onze kroeg. Dead Man Winter is het fictie of werkelijkheid? Als fictie zo geloofwaardig vindt klinken zoals de afsluiter You Are Out Of Control eindigt, dan zit je goed. Muziek voor fans van The Great Lake Swimmers en Richmond Fontaine. (Thirty Tigers)