Stephen Fearing, Every Soul’s A Sailor

Dat Stephan Fearing een druk baasje is dat wisten we al. Of het slim is kun je pas later vaststellen feit is dat Fearing, nagenoeg op hetzelfde tijdstip, eigenlijk twee platen tegelijkertijd uitbrengt. Een samen met Blackie & The Rodeo Kings, genaamd Kings And Kings, en het nu voorliggende solo album Every Soul’s A Sailor. Hoorde laats een geroutineerde singer-songwriter zeggen dat hij eigenlijk zichzelf zou moeten ontslaan. “Ik ben een kansloze manager.”

Fearing’s solo voorganger Between Hurricanes verscheen een jaar of drie geleden. Every Soul’s A Sailor is een voort borduursel daarop. Geen verrassingen muzikaal gezien deze gelouterde folk pop rocker weet hoe hij zijn bezielende soms zelfs zelf reflecterende teksten muzikaal moet arrangeren. Daarvoor gebruikt hij onder meer de zachte kant van de rhythm sectie van Blackie & The Rodeo Kings, bestaande uit Gary Craig en bassist John Dymont.

Het duurde even voordat opgeveerd werd. Deze in Vancouver, Canada geboren tekstdichter maakt zich zorgen over politieke versplintering in Blowhard Nation. Gone But Not Forgotten en Love The Deal doen daar nog een schepje bovenop. Er zullen horden genomen moeten worden voordat je ze echt achter je kunt laten. Daarvoor moeten we beter zijn dan goed (Better Than Good). Fearing zang is zuiver en komt daar het beste uit de verf.

Every Soul’s A Sailor is een rustige plaat die niet lang bleef kleven. Fearing’s mooie stemgeluid en de fluweelzacht gearrangeerde instrumenten maken echter veel goed, maar ik mis een beetje de creatieve bevlogenheid. Zeker na drie jaar gewacht te hebben had ik er iets meer van verwacht. Ga Stephen Fearing binnenkort live aan het werk zien en oordeel zelf. (LowdenProud)

 • dinsdag 24 januari, Den Bosch, VerkadeFabriek
  donderdag 26 januari, Bree (België), CC de Breughel
  vrijdag 27 januari, Den Haag, Acoustic Alley
  zaterdag 28 januari, Lage Vuursche, In The Woods
  zondag 29 januari, Nijmegen, Mariënburg
  donderdag 2 februari, Eppstein, Wunderbar Weite Welt
  vrijdag 3 februari, Grootschermer, Museum Nic Jonk
  zaterdag 4 februari, Bakkeveen, de Slotplaats
  maandag 6 februari, Eindhoven, Meneer Frits