Paal Flaata, Come Tomorrow

Paal is een Noor, geboren in 1968. Van hem verschenen tot dusver vijf solo-CD’s, de laatste was zijn ode aan Chip Taylor ‘Wait by the fire’ (2012) – hij maakte ook een eerbetoon aan een ander Texaanse cultheld, Mickey Newbury. Daarvoor maakte hij van 1992 tot 2004 deel uit van het Noorse vocaal kwartet ‘Midnight choir’, goed voor zeven CD’s tussen 1994 en 2005.

Wat het eerst opvalt aan zijn zesde solo-CD, dit prachtig gearrangeerde en knap gezongen eerbetoon, is de instrumentatie, de subtielheid en de rust. Mooie backgroundvocals van Julie M. Ervik en Mona Veum Baekkelund, een French horn in het monumentaal gebrachte ‘Tower song’, strijkers, bas, drums, pedal steel, het enerverende pianospel van Goran Grini (hem kennen we van zijn werk voor Chip Taylor) – tevens te horen op klavecimbel, glockenspiel, mellotron, bas, allerlei gitaren, vibrafoon Wurlitzer piano, orgel, triangel, windchimes en aanbrenger van meerdere samples.

Er is ook ruimte voor een kleinschalig gebracht juweeltje als ‘Kathleen’ en een prachtig duet (met dochter Maia) in ‘Come tomorrow’, de song die het meest lijkt op een country song, maar wel met veel strings. En dan komt nog een volgend juweel, de adembenemend mooie en subtiele versie van ‘Quicksilver daydreams of Maria’, waarop Grini alle registers mag openzetten van de mogelijkheden die zijn vele instrumenten hem bieden.

Voor de liefhebbers van Townes is de CD een zeer welkome aanvulling op hun ongetwijfeld al ruim bemeten verzameling. Geniet van een andere kijk op de prachtige songs van Townes. Heel erg goed gedaan! Ik moet nodig op zoek naar zijn tribute van Newbury, een andere van mijn songwriting heroes. (Blue Mood Records)