Phil Gammage, Used Man For Sale

Opener Arms Of A Kind Woman heeft de smachtende mondharmonica, het jengelende pianoloopje en de prachtige tekstregel: “the night slowly turns into day, there is salvation in the arms of a kind woman”. Phil Gammage opent zijn achtste langspeler met een klassiek Amerikaanse rockballade. De Amerikaan hergebruikt bekende elementen uit de country, roots en folkmuziek, schrijft een tekst met de pen gedoopt in zilte tranen. Hij geeft het nieuwe album een naam met een knipoog en is en blijft daarmee de ‘vintage man van de Americana’.

Gammage debuteerde in 1990 met Night Train. Tien nummers Americana op een album dat verscheen op New Rose. Op het label vond Alex Chilton een thuis en werd een groep als The Replacements een wereldberoemde act. Gammage was doof voor de rock van deze succesvolle namen en koos zijn eigen weg. In ruim vijfentwintig jaren heeft de gitarist, mondharmonicaspeler en componist acht albums gemaakt. Ook verscheen de compilatie Motel Songs 1990 – 1994.

I Beg Of You is een volgende klassieker in wording en natuurlijk een lied voor de vrouw waar hij verliefd op is. Na een zwaar basintro bezingt Gammage de liefde en de passie voor de nieuwe vlam in zijn leven. Hij wordt gek van het idee dat ze met een andere man het glas heft of de liefde bedrijft. “I beg of you, set me free,” zingt hij met verstikte stem. Zo heeft elk nummer dramatiek en gepaste muziek, maar nergens wordt Gammage wanhopig. Het leed binnen een relatie levert in elk geval nieuwe nummers op!

De inwoner van Houston, Texas wordt met veel artiesten vergeleken. In veel gevallen wordt hem daarmee tekort gedaan. Namen noemen als Johnny Cash, Roy Orbison of Tom Waits is gemakkelijk en nietszeggend. Gammage heeft niet de stem van Orbison, noch de schrijverstalenten van Waits. Hij is op zijn geheel eigen wijze uniek. Met onderkoelde humor tovert hij verhalen uit zijn pen, die lezen als anekdotes van gisteren en toch morgen weer zouden kunnen gebeuren.

Used Man For Sale is een nieuw album van een Amerikaanse muzikant, die de rest van zijn leven langspelers zal maken die tien nummers tellen. Voor deze release zijn klassieke verhalen in een nieuw muzikaal jasje gestoken. Phil Gammage, ‘vintage man van de Americana’, mag nog jaren doorgaan met het maken van albums als Used Man For Sale. (World Wide Vibe Records)