JD Fox & The Velvet Street Band, My Friend (A Tribute To Donnie Fritts)

De Belgische gitarist/zanger Jan de Vos (aka. JD Fox, Gent 1957) is sinds hij 10 jaar oud was gegrepen door de soulmuziek uit het zuiden van de USA. Toen hij doorhad dat de gave sound ervan ten grondslag lag in de ijzersterke begeleiding van de mensen van de befaamde Muscle Shoals studio’s in het noorden van de staat Alabama.

In 2012 beschreef ik zijn eerste tribute CD, gericht op Spooner Oldham (keyboards). Nu heeft hij de prachtige songs van Donnie Fritts (eveneens keyboards) voor het voetlicht geplaatst. Fritts kennen we vooral als begeleider van Kris Kristofferson (40 jaar lang), maar de man heeft sinds 1974 (het schitterende ‘Prone to lean’) tot nu toe vier CD’s onder zijn eigen naam uitgebracht met het mooie ‘Oh my goodness’ van dit jaar als laatste. Als songwriter heeft hij aardig wat hits op zijn naam staan, waaronder ‘Breakfast in bed’ (in 1969 een grote hit van Dusty Springfield). Het nummer staat ook op deze CD van Fox.

Andere opvallende songs op dit prima album van de Belg zijn ‘Choo choo train’ (net als Breakfast.. geschreven met Eddie Hinton, dit was een hit van The Box Tops in 1968), ‘Epitaph (black & blue)’ (geschreven met Kristofferson, die het in 1971 op zijn ‘The silver tongue devil and I’ zong en ‘Why is my day so long’ (geschreven met John Prine, het staat op Fritts’ ’Everybody’s got a song’ uit 1997, hij zingt het samen met Prine). Maar alle songs zijn prachtig…

Prachtig gedaan, Mr Fox. De begeleiding (Belgisch) is uitstekend – Fox zelf brengt gitaren, tenor banjo, mandoline en harmonica in – de zang passend, lekker soulful! Net als op het vorige tribuut mag de held, hier dus Fritts, op de bonustrack meespelen (Wurlitzer piano). En dus wordt ‘My friend’ (Fritts/Oldham!!) de perfecte afsluiter van dit gave project! (BeeHive Records)