The Breath, Carry Your Kin

the-breath-carry-your-kinCarry Your Kin ligt al een tijdje in de winkels, maar verdient het om aandacht te krijgen. Negen nummers op dit debuut. Bij opener ‘Harvest’ wordt de luisteraar bij de lurven gepakt om pas na afsluiter ‘Tremelone’ te worden los gelaten.

The Breath bestaat uit Stuart McCallum, de gitarist die triomfen vierde met Cinematic Orchestra, zangeres Rioghnach Connolly, pianist John Ellis en drummer Luke Flowers. De muziek van het kwartet is een mengsel van popmuziek, folkrock, soundscapes die alleen maar gehoord worden in de betere arthouses, jazz en klassieke balladerock gevuld met strijkers en toetsen. De stem van Connolly verbindt al die elementen tot een mix die een naam als This Mortail Coil in herinnering roept. De sound van The Breath klinkt echter vooral uniek en nieuw.

Openingsnummer ‘Harvest’ laat meteen de grote kracht van het viertal horen. The Breath zet het nummer rustig in, waarna Rioghnach Connolly vocaal het nummer naar een volgend niveau tilt. De gaststrijkers zetten daarna een versnelling in die voor het eerste kippenvel moment van het album zorgt. ‘Antwerp’ is iets meer een rocknummer, ‘For You’ is een pop ballade waarbij de klassieke elementen uit de gitaren en piano waaieren. ‘This Dance Is Over’ is alles behalve een dansnummer, maar verstilde popmuziek. ‘Our Own Way’ lijkt een uitleg waarbij niet de woorden de weg wijzen, maar de muziek de richting aangeeft. Zo maakt The Breath muziek en gaat de groep met krachtige composities op zoek naar de luisteraar die van klassieke popmuziek houdt. Carry Your Kin verschijnt op het onvolprezen Real World. Dit debuut past in de prachtige catalogus van dit label. (Real World)