3 Hattrio, Solitaire

3-hattrio-solitaireAmerikaanse woestijnmuziek. Zo omschrijven de drie leden van 3hattrio hun muziek. De woonplek van het trio is in het zuiden van Utah, USA met zandvlakten zover het oog kan zien. De drie muzikanten in 3hattrio willen de sfeer die dit landschap uitademt vastleggen. Zanger en gitarist Hal Cannon is verantwoordelijk voor het merendeel van de nummers. Greg Istock speelt niet alleen de staande bas, hij is met zijn voeten verantwoordelijk voor de percussie en produceerde de langspeler. Violist Eli Wrankle is een jonge muzikant die debuteert in 3hattrio.

Het debuutalbum Dark Desert Night verscheen in 2015. De groep noemde de release een dialoog met de stilte van de woestijn. Een goed jaar later is er de opvolger Solitaire. 3hattrio bewijst in ieder geval dat er voldoende inspiratie uit grote zandvlaktes te halen is. “Met Solitaire wilden we een dansalbum maken,” zegt Cannon, “al was het maar de dans met een schorpioen.” Tien nummers op Solitaire met een speelduur van ruim vijfendertig minuten. Opener ‘Texas Time Traveler’ neemt de luisteraar mee op de reis naar de eenzaamheid. Tokkelende gitaren, een banjo en de viool van Wrankle zorgen voor een sfeer die iedereen kent en toch beklemt. ‘What Do You Do’ is een fragiel meesterwerkje, in ‘Get Up Stand Up’ bepaalt de bas van Istock het ritme. In ‘Mojave’ en ‘Should’ is er de versnelling en de gedachte aan danspassen. De luisteraar krijgt de mogelijkheid om de heupen wat loom los te gooien. In ‘Blood River’ gaat het tempo weer omlaag. De verstilling krijgt vorm en de onthaasting in de muziek van 3hattrio wint.

Natuurlijk wordt er bij beluistering van Solitaire niet uitbundig gedanst. De drie muzikanten laten de schoonheid van de eindeloze vlaktes horen, de pracht van drie instrumenten in een verder stille nacht en de kracht van composities die na vele malen luisteren nog nieuwe elementen laten horen. Op de website van de groep is een leuke documentaire te zien over de drijfveren van het trio. (American Desert Music)