Chris Pureka, Back in the Ring

chris-pureka-back-in-the-ringIn 1988 schreef de Amerikaanse zangeres en gitariste op negenjarige leeftijd haar eerste liedjes. In juni 2001 verscheen de EP Chris Pureka, een schijfje met zeven nummers. Driving North was in 2004 het album waarmee Pureka doorbrak naar het grote publiek. Ze zegde haar baan op en werd fulltime muzikante. Back In The Ring is het vijfde album van de inwoonster van Northampton, Massachusetts.

Privé is Pureka een aantal malen in opspraak geweest. Seksualiteit, gender en een tournee met de lesbische folkdichteres Alix Olsen veroorzaakten in het traditionele en ouderwetse Amerika felle krantenkoppen. Op Back In The Ring is er nauwelijks sprake van zaken die opzien baren. Titelnummer ‘Back In The Ring’ opent de langspeler. Spaarzaam begeleidt zingt Pureka soeverein over een terugkeer. Ze laat in het midden of het haar eigen geschiedenis is, maar verhaalt over een comeback die voor veel mensen herkenbaar is. Ook bij beluisteren van Back In The Ring is het voor de fan gemakkelijk om zich in te leven in de teksten.

De elf nummers zijn pure en zuivere folknummers. Zo heel af en toe is er een kleine versnelling, maar nergens verlaat Pureka het beschaafde pad van de luisterfolk. In vier of vijf minuten vertelt ze per nummer een verhaal. De Amerikaanse is zo’n muzikante die wil temporiseren met haar muziek. Op alle nummers wordt er ingehouden gemusiceerd. Nergens vliegt Pureka muzikaal uit de bocht. Sterker nog, nergens wordt de vangrail ook maar geschampt. Pureka heeft er voor gekozen een persoonlijk album te maken waarbij de schoonheid van de muziek voorop staat. Voor de liefhebber van iets fellere en rauwere folkrock is bij een eerste beluistering misschien wat tegenvallend. Probeer het schijfje later op de avond onder het genot van een goed glas drinken gewoon nog een keer. (Haldern Pop Recordings)