Stackhouse, Tailgatin’

stackhouse-tailgatinStackhouse is een beetje een buitenbeentje binnen het Nederlandse bluescircuit. Dwars van alle trends stort de band zich vol overgave op de traditionele blues uit de jaren dertig, vertig en vijftig. Ze doen dit niet alleen door oud werk uit die tijd af te stoffen, maar vooral door er nieuw, eigen werk aan toe te voegen, dat helemaal in het tijdsbeeld van weleer past.

Stackhouse bestaat uit zanger/harmonicaspeler Machiel Meijers, zanger/gitarist Willem van Dullemen, gitarist Emiel van Pelt, bassist Fred van Unen en drummer Bert Post. Pianist Ruud van Ingen zorgt in een drietal nummers een aangename bijdrage aan het geheel. Dertien nummers staan er op het tweede album van de band, vier covers en negen originelen.

De CD begint met de single “Juicy Lucy”, een heerlijk nummer van Machiel Meijers, dat inmiddels via de social media tot ‘hitje’ is utgegroeid. Bij een nummer als “Cool Drink Of Water Blues” van Tommy Johnson waan je jezelf in een Mississippi Juke Joint en nummers als Big Bill Broonzy’s “Long Tall Mama” en “Three Signs” ademen Chicago. “Cruel Lover” is een lekkere slow blues, waarin Ruud van Ingen schittert op piano. Bassist en drummer zetten hier een lekker jazzy sfeertje onder. In Blind Boy Fuller’s I’m A Stranger Here” zit een prima tempowisseling en horen we Willem van Dullemen lekker losgaan op slide. Van mij had hij de slide nog wat vaker om de vingers schuiven.

Mooi is ook de afwisseling in de zang. Machiel Meijers zorgt voor een stuk jeugdig enthousiasme en Willem van Dullemen voor een stuk doorleefdheid. Een combinatie die je in andere bands niet tegenkomt. En Emiel van Pelt krijgt in een aantal nummers ook volop de ruimte om lekker te soleren.

Ook nog even het vermelden waard is Lucia Meijers, de inspiratiebron voor “Juicy Lucy” en tevens de dame die de hoes aardig weet op te fleuren. Stackhouse is een band waar we heel zuinig op moeten zijn. Een band die ons eerlijk houdt wat betreft het begrip ‘blues’. (Stack Records)

  • Jan 14, 2017, l’Esprit, Rotterdam, Netherlands
  • Mar 11, 2017, Azotod, De Meern, Netherlands
  • May 27, 2017, Café Royal, Mill, Netherlands
  • Jun 23, 2017, DJS, Dordrecht, Netherlands