Vicky Emerson, Wake Me When The Wind Dies Down

vicky-emerson-wake-me-when-the-wind-dies-downUit de bijzondere twin cities in Minnesota in de USA, Minneapolis/Saint Paul, komt de muziek van Vicky Emerson tot ons. Ze heeft de nodige CD’s achter haar naam staan, ze zijn mij totaal ontgaan. Dank zij haar eigen aanpak – het zenden van vele CD’s naar recensenten, naar ik aanneem ‘all over the world’ – heb ik dus het genoegen haar laatste CD te mogen beoordelen. Vicky noemt als invloeden met name Emmylou Harris en Lucinda Williams, maar wat ik hoor is toch echt heel eigen.

Voor de voortreffelijke productie van ‘Wake me when the wind dies down’ zorgt Matt Patrick, die ook de achtergrondvocalen verzorgt op een zestal (van de 10) songs en bovendien gitaren, mandoline en hammondorgel speelt. De overige begeleiding betreft bas, fiddle, lap steel, (octaaf)viool, drums en percussie, Vicky zingt en speelt geen instrument op de CD. Behalve Matt zingen er nog twee vrouwen incidenteel mee. Het geheel levert een meer dan voortreffelijke CD op. Met name de stem van Vicky en de prachtige mooi gearrangeerde melodieuze liedjes in allerlei tempi (8 van Vicky alleen en twee samen met Matt) zorgen voor een prettige luisterervaring. Folk, country, pop en bluegrass zijn de duidelijk hoorbare stijlen op de CD. Mijn favorieten zijn ‘Long gone’ (luister naar de ‘gypsy fiddle’ opening), ‘Runaway train’, het country-walsje ‘Save all my cryin’ (for Sunday afternoons) en de bluegrass-afsluiter ‘Follow the moon’ (‘High in the sky, look at you shinin’ bright. I’ll follow you home, I will follow you, I will follow you all the way home’).

Lieve liefhebbers van goede Americana, ‘Wake me when the wind dies down’ is een prachtige CD, een grote verrassing en een grote aanrader! We hopen op een toertje door Nederland in de nabije toekomst! (Independent)