The Gentle Good, Ruins/Adfeilion

the-gentle-good-ruins-adfeilionOnder de naam The Gentle Good maakt Gareth Bonello muziek. Voor de inwoner van Wales was de EP Find Your Way Back Home in 2005 het debuut. De muzikant brengt met Ruins / Adfeilion zijn vierde langspeler uit.

Voor de luisteraar die Bonello nog niet kent is het even wennen. Opener ‘Gwen Lliw’r Lili’ laat ruim een minuut een harmonium horen. Drieënzeventig seconden is een eenvoudige melodielijn te horen, die de volledige aandacht van de luisteraar vraagt. Vanaf de eerste tonen is duidelijk dat het tempo laag wordt gehouden. Daarna is in ‘Pen Draw’r Byd’ de stem van Bonello warm, sonoor en relaxed. Daarbij zingt Bonello een aantal nummers in de taal van zijn thuisland. Hij is een klassiek geschoold muzikant en laat dat in elk nummer horen. Titelnummer ‘Ruins / Adfeilion’ is een sereen klassiek pianostuk, terwijl ‘Un i Sain Ffagan’ voor een groot gedeelte akoestisch gitaarspel is. De muziek vraagt om stil luisteren en daarna bewondering.

Vier nummers in het Engels op het schijfje. ‘Bound For Lampedusa’ laat horen dat Bonello een sociaal bewogen mens is. De stroom vluchtelingen krijgen in dit nummer aandacht en goed gekozen woorden. Zoals bekend van de eerder verschenen albums heeft Bonello – opnieuw – gekozen voor zelf geschreven nummers en traditionele songs. De meerwaarde die aan oude composities wordt gegeven is groot. Niet alleen de stem van Bonello telt daarin mee. De keuze voor de instrumenten is in elk nummer opvallend. Het album opent met het harmonium, het tiende nummer ‘Merch y Morfa’ besluit met het instrument. In ‘Bound For Lampedusa’ is er de keuze voor de strijkers die goed uitpakt.

Met Ruins / Adfeilion gaat The Gentle Good voort op de weg die in 2005 werd ingezet. De tien nummers op dit album klinken bekend, maar bevatten details die pas na uren luisteren opvallen. Ruins / Adfeilion is geen album voor elk moment van de dag. Het is muziek voor de rustige avonduren en zorgt dan voor veel luisterplezier. (Bubblewrap Collective)