Jefferson Ross and Thom Jutz, Stable Suite

De jaarlijkse kersthype begint tegenwoordig al in september. In sommige Angelsaksische landen zijn kerstshops het gehele jaar geopend. Bij het kerstgebeuren hoort ook kerstmuziek. Ieder jaar worden er weer vele nieuwe kerst CD’s toegevoegd aan de duizenden reeds verschenen CD’s. en ieder jaar zijn er ook enkele opvallende nieuwkomers bij. Tot deze categorie hoort de prachtige CD van de folk mannen Jefferson Ross (Georgia) en Thomm Jutz, Nashville.

Ross is  Negen van de elf nummers op de CD zijn geschreven door Jutz (zang, gitaar, mandola) en Ross (zang, gitaar, banjo), samen met Charley Stefl (7 nummers, hij zingt mee op de opener ‘Prophecies’) of Milan Miller (2 nummers, speelt mandoline op ‘I am but a shepherd’). De overige twee nummers zijn traditionals, beide uit het Duits/Oostenrijkse erfgoed (‘Still nacht’ = ‘Silent night’, ‘Zu Bethlehem geboren’ = ‘Born in Bethlehem’) en hier instrumentaal gebracht door Jutz, de expat uit Duitsland (Zwarte Woud) die inmiddels al 15 jaar woont en werkt in Nashville en die behalve een uitmuntend gitarist ook een begenadigd producer is. Behalve de boven genoemde mensen horen we incidenteel fiddler Justin Moses en zangeres Peyton Ann Ross (let op de achternaam).

‘Stable suite’ is helemaal raak, helemaal zoals een subtiele, gevoelige Kerst CD hoort te zijn. Prachtig samenspel, volledig akoestisch. De originals zijn prachtig, met name ‘Standing by the manger’ en ‘Behold the child’ hebben sterstatus!