Chip Taylor, Little Brothers

chip-taylor-little-brothersDat Chip Taylor veel songs schrijft is bekend. Hij doet het al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw toen hij een aantal sterke hits had in de popwereld (‘Wild Thing’, Storybook children’, “Angel of the morning’ als bekende voorbeelden). De laatste jaren is hij vooral bezig met zijn familie-herinneringen. Zijn ouders, zijn vrouw Joan, maar ook zijn broers Jon (de acteur van de cultfilm ‘Midnight cowboy’) en Barry krijgen een hoofdrol in zijn liedjes. Op de CD ‘Yonkers NY’ staat het nummer ‘Bastard brothers’, waarin Chip zijn broers verwijt dat zij ervoor zorgden dat een carrière als fiddler niet zijn deel werd.

Aan de titel van zijn nieuwste CD, ‘Little brothers’ valt af te leiden dat zijn broers wederom de volle laag krijgen. Met die volle laag valt het wel mee, ‘Barry and Buffalo’ is een tribuut aan broer Barry en diens 11-jaar oude kleindochter, een veelbelovende golfer, ‘Little brothers’ is het gevolg van een droom, die Chip op de dag erna met zijn broers evalueerde. Verder zijn er songs opgedragen aan Bobby Scott (van o.m. ‘Taste of honey’, Chip had in de jaren 80 een zeer moeizame opnamesessie met de man) en aan zijn vrouw Joan. In ‘refugee children‘ en ‘St Joan’ zingen drie kleinkinderen van Chip mee.Tja, de 76-jarige Chip heeft niet meer een mooie stem, hij gebruikt dus behoorlijk veel gesproken passages, hetgeen overigens bepaald niet onaangenaam is. Dat Chip Noorwegen al geruime tijd in zijn hart heeft gesloten wordt ook steeds duidelijker. De opnames vonden plaats in Halden, de technici zijn Noors, de begeleiding is uit Noorwegen met een belangrijke rol voor mede-producer Goran Grini op piano, wurlitzer piano, pump organ, hammond organ en vibes (maar uiteraard heeft John Platania ook een rol).

Veel gesproken woord op deze CD, uitsluitend ingetogen muziek, heel subtiel en Chip is als altijd adembenemend goed. (Trainwreck Records)