King Of The World, Cincinatti

king-of-the-world-cincinattiMet hun derde studioalbum wilden de mannen van King of the World weer een stap vooruit maken en werd besloten om de befaamde producer Erwin Musper te benaderen als producer. Hij werkte in het verleden met grote namen als Herman Brood, Def Lepperd, Bon Jovi, Van Halen en Anouk. Musper, eigenlijk al met pensioen, besloot de klus voor zijn rekening te nemen en zo belandde de band uiteindelijk in de voormalige studio van de producer, The Bamboo Room in Cincinatti. Dit verklaart gelijk de titel van de CD.

Het resultaat van de samenwerking is inmiddels al weer een paar weken op de markt. Dertien songs staan er op het album, twaalf van eigen hand en een cover van de Eagles, “Life In The Fast Lane”. King of the World bestaat uit Ruud Weber (bas/zang), Erwin Java (gitaar), Govert van der Kolm (toetsen/ zang) en Fokke de Jong (drums/zang). Daarnaast wordt de groep op een aantal nummers aangevuld met een vierkoppige blazerssectie en een driekoppig achtergrondkoortje. Deze aanvullingen pakken wat mij betreft goed uit. Ze maken het album ‘af’.

Desondanks blijft het een goed herkenbaar King of the World geluid, waarbij de solo’s goed verdeeld worden tussen gitarist Erwin Java en toetsenist Govert van der Kolm. De muziek is een een mooie combinatie van blues, rock en soul met veel afwisseling. Govert van der Kolm switch tussen Hammond, Rhodes en piano. Erwin Java scheurt er op los in “Murder In The First Degree”, een blues met een lekkere funky groove. Op een nummer als “The Waiting Game” laat hij zich dan weer van de ingetogen kant horen. Ruud Weber schreef weer alle teksten en kan deze natuurlijk zelf als beste zingen. In “Hurt So Bad” waagt hij zich zelfs een duet met zangeres Cheryl Renee.

Het totaalgeluid van de cd is perfect en hoewel de lat natuurlijk al best hoog lag, laat King of the World horen nog steeds de stijgende lijn te pakken te hebben. (Independent)