The Handsome Family, Unseen

the-handsome-family-unseenBrett en Rennie Sparks zijn man en vrouw. Het echtpaar uit Albuquerque, Nieuw Mexico debuteerde in 1994 met het album Odessa. The Handsome Family maakt Americana waarbij de teksten zorgen voor een snik of een glimlach. De groep werd al snel omarmd door de schrijvende pers. De recensies voor de albums én de optredens waren lovend, maar de verkopen vielen in de eerste jaren wat tegen. Het echtpaar Sparks vond het enige juiste antwoord, pakte de koffers en ging op pad om in elk gehucht, dorp en stad op te treden. De vierde langspeler Invisible Hands werd opgenomen in de mobiele studio van Jeff Tweedy (Wilco) en werd door muziekblad Uncut uitgeroepen tot countryalbum van het jaar. In 2014 werd de track ‘Far From Any Road’ gebruikt als openingsnummer van de zeer succesvolle serie True Detective. De bekendheid van The Handsome Familie groeide na elke aflevering.

Unseen is het elfde album van Brett en Rennie Sparks. Tien nummers op deze release en de vertrouwde sound van The Handsome Family is vanaf het eerste nummer aanwezig. Na intensief beluisteren is duidelijk dat het duo niet op zoek is gegaan naar nieuwe elementen. De mix van country, bluegrass en ballades die bekend is van de eerdere releases is ruim veertig minuten lang te horen. In geen enkel nummer is er verrassing, zijn er elementen toegevoegd die onbekend zijn. Unseen is daarmee een gemiddelde release van The Handsome Family en verrast niet.

De surprise bij Unseen is het bijgevoegde schijfje. Op deze disc zijn zeven nummers te vinden die lezen als een korte Best Of. Nummers als ‘Weightless Again’, ‘So Much Wine’ en, jawel, ‘Far From Any Road’ behoren tot het beste wat de groep heeft gemaakt. Unseen is zeker niet slecht, maar vooral een herhaling van bekende muzikale zetten. Het bijgevoegde schijfje laat horen hoe goed The Handsome Family is. Dat belooft veel goeds voor de concerten volgend jaar op de Nederlandse podia. (Loose Music)

Sugar Mountain PresentsThe Handsome Family op donderdag 9 februari in Bitterzoet, Amsterdam Get your tickets HERE