The Way Down Wanderers

the-way-down-wanderersVan het kwintet The Way Down Wanderers hoorde ik voor het eerst toen ze in de finale van de International Song Writing Competition terecht kwamen. Dit is een 3 keer 3D competitie, als je het vergelijk met waar Giel Beelen op het moment mee bezig is. Daar zitten mensen als Tom Waits, Joe Bonamassa, Jay Farrar Ray Benson in de vakjury. Daar zijn ze transparant. De muziekindustrie wordt daarin onder meer vertegenwoordigt door mensen als Bruce Iglauder (Alligator Records), John Esposito (Warner Music Nashville) en Nate Albert (Capitol Records).

Toen de pas veertienjarige Austin Thompson en de achttienjarige Collin Krause elkaar, een aantal jaren geleden, tegen het lijf liepen, in hun geboorteplaats Peoria, Illinois, ontstond er meteen een soort van magische energie. Liedjes werden “On the road” geschreven en binnen twee jaar vormden ze samen met drummer John Merikoski, upright bassist John Williams en Travis Kowalsky, op banjo en viool, The Way Down Wanderers.

Op dit titelloze album staan twaalf tracks met een totale speelduur van ruim driekwartier. Deze jeugdige zeer professioneel mannen pakken je in met een swingende mix van indie folk en Americana. The Mulligan Brothers meets, in dit geval echt, Mumford & Sons. Producer Mike Marsh (Avett Brothers) laat dit stel jonge honden rollebollen, blij en gelukkig zijn. De muzikale pret spat van dit debuut af. Een paar hoogtepunten. Sweet Morning Vision erg fraaie harmony vocals nodigen uit tot meezingen na één enkele draaibeurt. Het rollende Heading North om de woorden spooky en vintage maar niet te gebruiken. Wildfire “fasten your seat belts”, meer wil ik over dit fraai gemaakte droom debuutalbum niet over kwijt.

The Way Down Wanderers is muziek waar stil zitten geen optie is. Met hun vaak extraverte teksten weten ze onder je huid te kruipen. Alle songs, ik wil er niet één tekort doen, worden voorzien van smaakvolle instrumentale arrangementen waarbij de fantastische levendige harmonieën op een voetstuk worden gezet. (Independent)