The Danberrys, Give & Receive

the-danberrys-give-receiveDrie jaar geleden is het alweer dat de heren en dame van de Danberrys de wereld verblijdden met hun titelloze debuut. In mijn bespreking van dat album noemde ik het opmerkelijke geluid van de groep weids, open, helder en springlevend. Dat is op Give & Receive, de nieuwe worp van de band, nog steeds een belangrijke pijler, al is die klank deze keer aanmerkelijk grondiger opgepoetst dan bij die eersteling het geval was. Producer Ethan Ballinger had de stofdoek gerust wat vaker mogen vervangen door een flink stuk schuurpapier want daarmee lijkt de muziek van de Danberrys mij namelijk meer gebaat. Iets meer avontuur en durf en minder Nashville hadden van dit album een onvergetelijke rit in een roller coaster kunnen maken. Nu moeten we tevreden zijn met een rondje in de botsauto’s. Wat op zich uiteraard ook niet verkeerd is, zeker niet als je ondertussen mag luisteren naar de zalige stem van zangeres Dorothy Daniel, die daarmee zorgt voor de tweede pijler waarop de Danberrys steunen.

Want laat het duidelijk zijn, haal Daniel weg uit deze groep en minstens de helft van de aantrekkingskracht is verdwenen, hoezeer Ben Deberry ook zijn best doet om vocaal te overtuigen. Ook nu valt weer op dat Dorothy Daniel de jongere zus van Carly Simon had kunnen zijn. Tijdens het luisteren naar de heerlijke ballad All The Way Up is het echt verdomd moeilijk om niet terug te denken aan een album als Anticipation of No Secrets. Die vergelijking doet overigens niets af aan het talent van Daniel: ze is vooral zichzelf en niemands doorslag. Het zou me dan ook niet verbazen dat ze over niet al te lange tijd haar eigen weg gaat. In Don’t Drink The Water, volgens mij het hoogtepunt op de plaat, hoor ik namelijk een zangeres die op zoek is naar meer creatieve ruimte, naar meer persoonlijke armslag dan deze band haar op termijn zal kunnen bieden. Tot het zover is, valt er genoeg te genieten op de twee albums die de Denberrys tot nu toe maakten, al geniet hun debuut mijn voorkeur. (Independent)