Ben Bedford, The Pilot And The Flying Machine

ben-bedford-the-pilot-and-the-flying-machineEen singer songwriter begeleid door melancholieke strijkarrangementen daar lust ik wel pap van. Wat een heerlijk loom sfeertje biedt de nieuwe CD van de Amerikaanse troubadour Ben Bedford. Voor de opname van het album The Pilot And The Flying Machine maakte Bedford gebruik van de pastorale sfeer in Douglas Avenue United Methodist Church in Springfield, Illinois. David Sinko (Yo Yo Ma, Punch Brothers) uit Nashville zat achter de knoppen en die legde de fijngevoelige liedjes in een heerlijk zwijmel bad. De akoestiek in de kerk klinkt geweldig.

De titel van het nieuwe album is geïnspireerd door een sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Michael Dunbar. De filosofische liedjes gaan over het leven dat continue in beweging is. Een reis, een zoektocht naar de waarheid en hoop in het leven. De titeltrack is daar een mooi voorbeeld van en bestaat uit twee delen. Een van de mooiste tracks is High And Low. Een prachtige poëtische tekst over verlies en hoe daarmee om te gaan. De songs zijn prachtig ingekleurd door het fijnzinnige vioolspel van Diederik van Wassenaer en de sfeervolle contrabas van Ethan Jodziewicz. Er staat een instrumentaal nummer op deze CD namelijk Orrery (= een mechanisch model dat het zonnestelsel verklaard). Dat klinkt bijna als een klassiek kamerstuk. The Voyage Of John And Emma gaat over de reis die Ben’s overgrootouders van Engeland naar de Verenigde Staten maakten. Ben wordt vaak vocaal ondersteund door de tweede stem van zijn vrouw Kari en dat harmonieert geweldig. Af en toe doet de stem van Ben mij denken aan die van Jackson Brown.

Dit nieuwe album van Ben Bedford is een aanrader voor liefhebbers van mooie melancholieke luisterliedjes met prachtige filosofische teksten. (Continental Record Services)