Rivers, Both Of Your Wings

Het Nederlandse country bandje Rivers komt wat mij betreft uit de lucht vallen. Zangeres en liedjesschrijfster Annika IJdo schijnt enige tijd gestudeerd te hebben in blues and soul capitol of the world Memphis. Tennessee. Onder de naam Rivers komt ze nu met de EP Both Of Your Wings. De band bestaat verder uit Jasper Zuidervaart (dobro), Bram van Langen (gitaar), Danny la Haye (bas), Benjamin Rheinländer (drums), Korné ter Steege (banjo) en Tim Langendijk (pedal steel).

Both Of Your Wings bevat zes goed geboetseerde country, folk en bluegrass songs die door de lichtvoetige aanpak een beetje poppy aanvoelen. Op ongeveer vijf uur rijden, in westelijke richting, ligt Nashville, Tennessee. De aal gladde songs op Both Of Your Wings ademen dan ook een en al Music City USA uit. IJdo’s stem is loepzuiver en heeft veel weg van Alison Krauss of een Claire Lynch. De snikkende appalachian sound verrast mij een klein beetje. De plaat opent met de eerste single Sober. R.E.M.’s Losing My Region is dan niet ver weg. Daarna volgen nog liedje als Me & Marie en Eagles Fly. Ik refereer naar de Alison Krauss, So Long So Wrong van ongeveer 20 jaar geleden. Knap hoor! IJdo laat zich nagenoeg poedelnaakt begeleiden op de titeltrack van deze EP. De fijn en zachtzinnig gezongen tekst komt goed uit de verf en voelt vertrouwd.

Verrassend debuut moet ik zeggen vooral als je schrijft dat je in donkere tijden vrolijke liedjes schrijft. De keurig nette muzikale omlijsting komt van mensen die er voor doorgeleerd hebben. De gespeelde noten worden tot in de perfectie uitgevoerd. Zo puur zelfs, dat ik nergens een rauw randje vond om mijn vingers aan open te halen. Mogelijk een volgende keer dan?

Woensdag 21 december 2016 | Paradiso | Amsterdam
Zondag 22 januari 2017 | Gigant | Apeldoorn
Zondag 12 februari 2017 | Harmonie | Edam
Donderdag 16 februari 2017 | Cafe Hofman | Utrecht